Helena Janežič ob predstavitvi lanskih Pasijonskih doneskov

Pasijonski doneski že petnajstič

Leto pred novo uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona, ki bo ob tristoti obletnici njegovega nastanka, narašča »pasijonska kondicija«. Letos so zaradi koronavirusa sicer odpovedali prireditve v marcu, izdali pa so Pasijonske doneske, publikacijo, ki prinaša nova spoznanja o škofjeloškem in drugih pasijonih ter pregled dogajanj, povezanih s pasijoni doma in po svetu.

Škofja Loka – Marec in april sta v Škofji Loki vsako leto posvečena pasijonskim dnevom. Zdaj pa so marca vsi dogodki po vrsti odpovedani, kaj bo z aprilskimi, pa tudi še ni jasno. Povsem brez »ohranjanja pasijonske kondicije« v letih med uprizoritvama vendarle ne bodo. Prvi dogodek je bila predstavitev mednarodne publikacije Pasijonski almanah v Sokolskem domu, v teh dneh pa bodo izšli tudi Pasijonski doneski, ki jih marca sicer ne bodo javno predstavljali, nam je pa o tej pasijonski ediciji, ki bo izšla že petnajstič po vrsti, podrobnosti sporočila njena urednica Helena Janežič.

»Publikacija z bogato vsebino in likovno podobo nagovarja bralca v pripravah na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona leta 2021, ko bo procesija praznovala 300. obletnico. Letošnjo številko začenjamo z velikonočnim voščilom Spev ob veliki noči, doživeto meditacijo izpod peresa klarise s. M. Katarine Ambrož. O Jezusu Kristusu, njegovi osebi in življenju ter njegovih besedah, ki so izvir že dva tisoč let tekoče reke ljubezni in miru, nam v svojevrstnem uvodniku spregovori brat Jaroslav Knežević. Pripravo in potopitev v postno vzdušje zaokroži Schönlebnovo premišljevanje Kristusovega trpljenja na veliki petek Čezmernost bolečine, ki sta ga prevedla dr. Matej Hriberšek in dr. Gregor Pobežin, redigirala in za objavo pripravila pa ga je dr. Monika Deželak Trojar,« sporoča Janežičeva v letošnjem uvodniku v Doneske.

V nadaljevanju spoznamo Valentina Vodnika kot postnega pridigarja, o njem piše dr. Luka Vidmar; o tiskanih pasijonih v Narodni in univerzitetni knjižnici pa Urša Kocjan. Tomaž Krpič se posveča elementom gledališke skupnosti Škofjeloškega pasijona, Pavle Florjančič (pred Janežičevo dolgoletni urednik Pasijonskih doneskov) pa uprizoritvam Škofjeloškega pasijona v Globasnici leta 1996 ter Kapelskega pasijona v Železni Kapli in Ljubljani leta 2017. Jure Ferlan predstavi sedem Božjih grobov na Škofjeloškem, ki jih je tudi slikovno dokumentiral.

Pasijonska kondicija narašča

»V rubriki Razgledi se ozremo na bogato pasijonsko dogajanje v Škofji Loki v preteklem letu ter drugih pasijonskih krajih, kot sta Ribnica in Štepanja vas pri Ljubljani, kjer pasijon uprizarjajo neprekinjeno že trideset let. Ob fotografijah in besedilu pa podoživimo igro Kapucin, pater Romuald izpod peresa Bernarde Pavlovec Žumer. Prvič so jo uprizorili aprila 2019, na Romualdov dan, v Kapucinskem samostanu, letos pa si jo bomo lahko ogledali še v več krajih,« nadaljuje urednica. »Pasijonska kondicija narašča in se usmerja v priprave na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2021. Posebno mesto v reviji zato namenjamo obema pomembnima akterjema velikega dogodka, režiserju Borutu Gartnerju in vodji projekta Jakobu Vrhovcu. Zanimiv zapis o svojih vlogah Luciferja in Romualda pa je pripravil Jure Thaler, ki že od prve ponovne uprizoritve Škofjeloškega pasijona upodablja padlega nadangela, lani pa je v že omenjeni igri odigral glavno vlogo, to je očeta Romualda. Doneske začenjamo in končujemo s slikarskimi in grafičnimi kompozicijami Janka Orača. Avtorja in njegova dela predstavlja ddr. Damir Globočnik. Oračev motiv Jezusa, ki prvič pade pod križem, pa nam z naslovnice prinaša neminljivo sporočilo Križane Ljubezni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 34 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.