V žirovski Alpini so vrata zaprli za teden dni, v ponedeljek naj bi proizvodnjo nadaljevali v okrnjeni zasedbi. / Foto: Gorazd Kavčič

Nekje zapirajo, večina posluje

Novim razmeram zaradi pandemije covid-19 se prilagajajo tudi v podjetjih. Tista, ki imajo to možnost, so zaposlenim že omogočila delo od doma, pred veliko večjimi izzivi pa so v proizvodnih obratih.

Kranj – Nekatera podjetja – na primer Elan, Alpina, od jutri tudi Goodyear Dunlop Sava Tires – so se odločila za začasno ustavitev proizvodnje, večina pa si ob prilagojenih pogojih še vedno prizadeva poslovati. Pri tem se v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugimi pristojnimi organi trudijo s številnimi ukrepi in z zaščitnimi sredstvi čim bolj zaščititi zdravje zaposlenih, so zagotovili naši sogovorniki. V železnikarskem Domelu, na primer, so v svojem kemijskem laboratoriju celo začeli sami izdelovati razkužilo, ker ga ni možno kupiti na trgu.

Delajo kupci, dobavitelji, konkurenca

»Vsi naši dobavitelji, vsi naši kupci in vsa naša konkurenca delajo. Tudi v Italiji, na Kitajskem, v Indiji, Iranu. Niko dobavlja kupcem vgradne komponente. Zato dokler delajo naši kupci, moramo delati tudi mi. Če jim ne bi dobavljali, bi poiskali druge dobavitelje. Pot nazaj čez nekaj tednov ali mesecev zelo verjetno ne bi bila več mogoča,« je povedal Rado Čulibrk, glavni direktor Nika iz Železnikov. »Ta virus bo trajal vsaj od dva do tri mesece, morda tudi dlje, in zato zapiranje tovarn za 14 dni ali celo cel mesec ne prinese prav nobenih prednosti za zaposlene. Kvečjemu obratno, podjetje lahko izgubi prodajne pogodbe s kupci na svetovnem trgu in s tem zelo ogrozi število delovnih mest v prihodnje. Tega se zlasti mediji ne zavedajo,« je dodal.

Proizvodnja razmeroma normalno poteka tudi v družbah znotraj Skupine SIJ, torej tudi v jeseniškem Acroniju. »Proizvodnja v Evropi še vedno deluje in tudi mi imamo vse pogoje, da lahko delamo. Imamo obveznosti do kupcev, ki jih ne moremo prekiniti brez pogodbenih kazni, s katerimi bi lahko ogrozili obstoj podjetja. Ukrep zaustavitve bi bil smiseln, če bi bil sprejet na nivoju Evropske unije in bi veljal za vsa podjetja in za vse ljudi sočasno. V primeru samostojne odločitve o zaprtju pa bi se izpostavili tveganju za trajno prekinitev poslovanja zaradi izgube kupcev in zaupanja s trga,« so razložili v SIJ-u. Naročil imajo sicer še dovolj, tudi iz Italije, so pojasnili. V Skupini SIJ torej večjih odstopanj v poslovanju še ne beležijo, pričakujejo pa povečanje tveganj za motnje v poslovanju ob koncu meseca.

V škofjeloškem podjetju Sibo G. prav tako ob vpeljavi vrste ukrepov še naprej zagotavljajo nemoteno dobavo in dostavo izdelkov svojim poslovnim partnerjem iz osemdesetih držav. Med drugim so zaposlenim, ki lahko svoje delo opravljajo v neslužbenem okolju, omogočili delo od doma, zaposlenim v logistiki, ki imajo reden kontakt z zunanjimi izvajalci, pa so zagotovili še ustreznejše in varnejše pogoje na delovnem mestu. »Z vsemi vpeljanimi ukrepi želimo v največji meri zaščititi tudi naše sodelavce v proizvodnji, ki so ključnega pomena za poslovanje podjetja,« so razložili.

V kranjskem Iskratelu pravijo, da tudi že čutijo posledice epidemije, novim razmeram pa se vsakodnevno prilagajajo. »Kljub spremenjenemu načinu dela nam za zdaj še uspeva izpolnjevati zaveze do kupcev in partnerjev,« so poudarili. Prizadevajo si omejiti poslovno škodo, prilagodili so procese in delo, kar pomeni, da zaposleni opravljajo poslovno nujne naloge, fizična prisotnost na delovnih mestih je minimalna, nekateri pa delo opravljajo od doma oziroma bodo na čakanju na delo, so dodali.

V pričakovanju upada naročil

V tržiškem Cablexu so večini zaposlenih, ki jim delovni proces to dopušča, omogočili delo od doma, večini proizvodnim delavcem z otroki, ki nimajo varstva, pa so omogočili koriščenje letnega dopusta. Kjer je možno, razmišljajo tudi o uvedbi triizmenskega dela, da bi bilo na delovnem mestu naenkrat prisotnih manj ljudi. V normalne tirnice se vse bolj vrača tudi poslovanje njihove kitajske tovarne. Oskrba z materiali, tudi iz Italije, poteka razmeroma tekoče, le z manjšo zamudo, tudi vsi njihovi kupci po vsem svetu za zdaj poslujejo brez posebnosti, so pa skoraj vsi sprejeli podobne preventivne ukrepe, so pojasnili. »Vsi sprejeti ukrepi se bodo zagotovo odrazili tudi v upadu potrošnje, kot smo je bili vajeni. Skoraj z gotovostjo lahko pričakujemo upad naročil v prihodnjem obdobju,« so še dodali.

Trenutne razmere vplivajo tudi na poslovanje kranjskega Iskraemeca, saj opažajo, da se aktivnosti na trgu umirjajo, zato pričakujejo, da bodo potrebovali vsaj dvakrat toliko časa, da podjetje začne spet normalno poslovati. »Trenutno želimo izvesti in zagotoviti predvsem obstoječa naročila, ki so vezana na dobavne roke,« so dejali in razložili, da so uvedli delo od doma, kjer je bilo to možno, v proizvodnji pa so delovni čas reorganizirali tako, da so izmene delavcev čim manj pogoste. Dolgoročne posledice epidemije covid-19 na poslovanje so še dokaj nejasne in bodo odvisne predvsem od dolžine trajanja izbruha, so še dodali.

Tudi v Domelu skušajo zagotavljati redne dobave kupcem, ki nemoteno nadaljujejo proizvodnjo. »Večina kupcev še danes sporoča, da nadaljujejo proizvodnjo, kljub temu da so v njihovih državah zaprte šole, vrtci in druge ustanove. Take informacije imamo iz Švedske, Poljske, Madžarske in Romunije. Iz avstrijske Tirolske smo prejeli prvo informacijo glede zaustavitve proizvodnje, zato smo na tem programu tudi v Domelu ustavili proizvodnjo. V Nemčiji, ki je naš glavni trg, se šole zapirajo konec tedna, proizvodnja za zdaj teče še normalno kljub napovedanim zaustavitvam velikih proizvajalcev avtomobilov, vendar lahko pričakujemo spremembe odpoklicev že v naslednjih dneh,« je razložil Matjaž Čemažar, predsednik uprave Domel Holdinga.

Upad naročil zaradi napovedane zaustavitve proizvodnje nekaterih evropskih avtomobilskih gigantov v prihodnjih dneh pričakujejo tudi v kranjski Iskri ISD. »Dokler bomo imeli naročila in bomo z ukrepi lahko vzdrževali varno delovno okolje za zaposlene, bomo nadaljevali proizvodnjo. Zdravje zaposlenih je na prvem mestu. Želimo pa biti odgovorni tudi do naših poslovnih partnerjev, ki računajo na naše dobave,« je dejal generalni direktor Igor Hafnar.

Stroje začasno ustavili

V Iskri Mehanizmi so del proizvodnje zaradi varnosti zaposlenih ustavili, glavni direktor Marjan Pogačnik pa napoveduje, da bodo proizvodnjo tudi v prihodnje prilagajali zdravstvenemu stanju zaposlenih.

V žirovski Alpini so v ponedeljek proizvodnjo zaustavili za teden dni, v ponedeljek jo nameravajo nadaljevati v okrnjeni zasedbi. V kranjski družbi Goodyear Dunlop Sava Tires pa bodo vrata začasno zaprli predvidoma jutri zjutraj. Proizvodnja naj bi kot v vseh drugih Goodyearovih tovarnah v Evropi obstala do 3. aprila oziroma do nadaljnjega, so razložili. Njihova skladišča bodo zaradi nemotene dobave kupcem delovala še naprej, a z zmanjšano ekipo zaposlenih. Kot je znano, proizvodnja stoji tudi v Elanu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 15 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.