Tudi enoletni odlog plačila posojil

Državni zbor je včeraj z namenom blažitve posledic epidemije covid-19 v gospodarstvu po nujnem postopku potrdil več interventnih zakonov.

Ljubljana – Po zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bodo v primeru, da delodajalec zaradi slabega poslovnega položaja ne bo mogel zagotavljati dela hkrati najmanj tridesetim odstotkom zaposlenim in jih bo zato napotil na začasno čakanje na delo (največ do treh mesecev), delavci upravičeni do nadomestila plače v višini osemdeset odstotkov osnove za nadomestilo plače, k čemur bo štirideset odstotkov prispevala država. Za delavce, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni in bodo prav tako prejemali nadomestilo v višini osemdeset odstotkov osnove plače, pa bo celotno breme nosila država. Samozaposlenim bodo zagotovili odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo aprila, maja in junija, neporavnane prispevke pa bodo morali poravnati do 31. marca 2022.

Odlog davčnih obveznosti

Med drugim so poslanci obravnavali tudi zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, ki gospodarskim subjektom omogoča odlog plačila posojil za leto dni, ter zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim naj bi v času epidemije koronavirusa administrativno razbremenila podjetnike in gospodarske družbe ter v proračunu zagotovila denar za nujne ukrepe.

Rok za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Ajpesu podaljšuje z 31. marca na 31. maj. Skrajni rok za pripravo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019 podaljšuje na 30. junij, tisti, ki do tega datuma ne bodo prejeli izračuna, a so lani imeli obdavčljive dohodke, pa morajo sami vložiti napoved za odmero dohodnine do 31. avgusta. Zakon tudi nalaga vladi, da najpozneje v devetdesetih dneh od prenehanja izrednih razmer pripravi rebalans proračuna, hkrati pa ji omogoča, da dotlej s prerazporejanjem denarja med proračunskimi postavkami zagotavlja denar za izvedbo nujnih ukrepov.

Ukrepi za pomoč gospodarstvu

Kot smo že poročali, je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo napovedalo tudi druge ukrepe za pomoč gospodarstvu. Skupaj s SID banko bodo tako podjetjem ponudili finančne produkte v skupni višini 800 milijonov evrov za reševanje njihovih težav z likvidnostjo, upada povpraševanja, izpada proizvodnje, težav v dobaviteljskih verigah in pri investicijah, tudi v obliki zavarovanj in refinanciranja kreditov, najetih pri bankah. Pokrivali bodo zlasti posojila od sto tisoč do sedem milijonov evrov, v nekaterih primerih tudi do dvajset milijonov evrov. Preko Slovenskega podjetniškega sklada pa bo podjetjem in samostojnim podjetnikom okvirno na voljo 115 milijonov evrov za odpravo likvidnostnih krčev na različnih področjih, za zavarovanje bančnih kreditov za nove investicije in za financiranje obratnih sredstev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 29 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

nedelja

-2/18

ponedeljek

-3/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.