Leta 2010 je Peter Musevski prejel nagrado Prešernovega sklada. / Foto: Gorazd Kavčič

Umrl je Peter Musevski

Poslovil se je slovenski gledališki in filmski igralec, dolgoletni član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Peter Musevski.

Kranj – V sredo je v 55. letu starosti preminil eden najbolj cenjenih slovenskih filmskih in gledaliških igralcev Peter Musevski, od leta 2003 stalni član igralskega ansambla Prešernovega gledališča, v katerem je oblikoval vrsto odličnih vlog.

Rodil se je 12. junija leta 1965 v Ljubljani. Po diplomi na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je leta 1995 zaposlil v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica, kjer se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec in nase opozoril predvsem z realistično igro in minimalističnimi izraznimi sredstvi. Ta način igre ga je odlikoval celotno njegovo kariero tako v filmskih vlogah kot v gledališču. V 17 letih je v Prešernovem gledališču oblikoval vrsto odmevnih vlog, njegova zadnja je bila lik Franceta Prešerna kot očeta v predstavi Dr. France Prešeren.

Igral je v številnih filmih, nagrajenih na najpomembnejših svetovnih festivalih, bil je eden najljubših igralcev režiserja Damjana Kozoleta (Delo osvobaja, Rezervni deli in Slovenka), leta 2001 pa je upodobil Ivana (prejel je vesno za glavno moško vlogo) v filmu Jana Cvitkoviča Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah in bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Na velikem platnu smo ga letos videli v vlogi inšpektorja Berginca v filmu Vsi proti vsem Andreja Košaka, njegova zadnja filmska vloga pa bila v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj, ki je ta čas v postprodukciji. Igral je tudi v več televizijskih serijah, ob nedeljah ga na TV Slovenija lahko vidimo v vlogi upravnika Gorana v kriminalni nadaljevanki V imenu ljudstva, ki nastaja pod režijsko taktirko Vojka Anzeljca. Ob številnih nagradah za filmske vloge in že omenjeni nagradi Prešernovega sklada so tu še priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Severjeva nagrada in Borštnikova nagrada za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Naš razred.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.