Menjava pnevmatik lahko počaka, za nujna popravila pa avtomehaniki še obratujejo. / Foto: Gorazd Kavčič

Če ni nujno, le še na spletu

Življenje se je zaradi koronavirusa skorajda povsem ustavilo. Kaj pa, če se nam pokvari kurilna peč ali avto, poteče veljavnost dokumenta ali če moramo podaljšati zavarovanje?

Kranj – Zaradi epidemije velja prepoved izvajanja tehničnih pregledov in registracije motornih vozil. Veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem motornega vozila pa je podaljšana do 16. aprila. Zaradi zagotavljanja varnosti na cestah so na voljo nujne mehanične storitve. Voznikom pa je na voljo tudi pomoč na cesti, t. i. avtomobilska asistenca v primeru okvar in drugih nezgod. Ni pa mogoče zamenjati zimskih pnevmatik z letnimi, saj so tudi vulkanizerske storitve začasno ukinjene. Vrata so zaprle tudi šole za voznike ter šole varne vožnje. Vozniška dovoljenja, ki jim v tem času oziroma do 16. aprila poteče veljavnost, pa se podaljšajo do 16. maja.

Tudi če vam v teh dneh poteče zavarovanje nepremičnine, premoženja ali želite prijaviti škodo, boste to lahko opravili le na spletu, saj so zavarovalniške poslovalnice zaprte. Kot zagotavljajo zavarovalnice po Sloveniji, imajo ustrezne rešitve pripravljene, procesi pa tečejo nemoteno. Za pomoč so uporabnikom na voljo svetovalci tudi po telefonu ali elektronski pošti. Kot izpostavljajo v Generali zavarovalnici, sklepanje in obnove zavarovanj potekajo na daljavo, zato naj zavarovanci pokličejo ali napišejo elektronsko sporočilo svojemu zastopniku, ki bo poskrbel za vse potrebno tudi v tem času, ko so poslovalnice zaprte.

Tudi v upravnih enotah po Sloveniji izvajajo le najbolj nujne naloge, ki so življenjskega pomena. O stopnji nujnosti upravne naloge pa odloča pooblaščena dežurna oseba. Številne vloge lahko državljani oddajo tudi preko spletnega portala eUprava.

Težko pa boste v tem času našli mojstra, ki vam bo popravil pralni stroj, sestavil omaro ali pri vas popravil kakšno drugo storitev, ki ni nujna. Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev namreč prepoveduje vsakršno ponujanje storitev končnim potrošnikom, ki niso nujne. Dopustne so le izjeme, potrebne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Tako boste v primeru, da vam denimo v kopalnici poči cev in imate doma poplavo, še vedno lahko poklicali vodovodnega inštalaterja. Prav tako so dovoljene tudi storitve, ki jih izvaja upravnik večstanovanjske stavbe ter za zdaj tudi dimnikarske storitve. V primeru, da se vam je pokvaril hladilnik in bi radi kupili novega, pa boste to še vedno lahko storili na spletu, saj odlok dovoljuje prodajo na daljavo.

Za zdaj pa je še vedno dovoljeno ponujanje in prodaja blaga in storitev podjetjem. Ob tem pa na Obrtno-podjetniški zbornici opozarjajo, da se razmere spreminjajo iz ure v uro, tako da naj predvsem obrtniki, pa tudi potrošniki, o morebitnih novih omejitvah sledijo aktualnim objavam na spletni strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.