Nenavadno modra voda, ki je v soboto v Hrastju približno eno uro iztekala naravnost v reko Savo

Pomodrela voda v Savo

Prejšnjo soboto je v Hrastju prišlo do nepojasnjenega onesnaženja odpadne vode, ki se izteka v reko Savo. Takšne dogodke je treba prijaviti na številko 112 za klic v sili, pojasnjujejo na inšpektoratu.

Hrastje – Prejšnjo soboto popoldne se je v Hrastju pri Kranju fekalna voda, ki se iz dela Poslovne cone Hrastje in nekaterih stanovanjskih hiš na koncu vasi izteka naravnost v reko Savo, iz nepojasnjenih razlogov obarvala v modro, je uredništvo Gorenjskega glasa obvestil bližnji sosed. Bilo je okoli 17. ure, onesnažena voda, kot bi vanjo zlil večjo količino barve, pa je po njegovem pripovedovanju v Savo iztekala vsaj eno uro. O zaznanem onesnaženju so skušali obvestiti okoljsko inšpekcijo, a je telefon v soboto popoldan, ko nimajo uradnih ur, zvonil v prazno, je še povedal zaskrbljen občan.

Z inšpektorata za okolje in prostor so odgovorili, da o onesnaženju niso bili obveščeni, za kar bi bila možna dva razloga: ali krajani o onesnaženju niso obvestili Regijskega centra za obveščanje na številko 112 ali pa, ker v omenjenem centru vedo, da je onesnaženje fekalnih voda v pristojnosti občin.

Na inšpektoratu so razložili, da mora vsak, ki opazi, izve, povzroči ali ga neposredno ogrozi naravna ali druga nesreča oziroma drug pojav ali dogodek, pomemben za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, po zakonu o tem takoj obvestiti pristojni center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje na telefonsko številko 112 za klic v sili, po telefaksu, elektronski pošti ali drugih elektronskih komunikacijah. Center v nadaljevanju aktivira intervencijske službe, ki so potrebne za izvedbo interventnih ukrepov. Ker inšpektorat za okolje in prostor ne sodi med interventne službe, udeležba njegovih inšpektorjev na kraju dogodka ni predvidena, jih pa center praviloma obvešča o dogodkih, povezanih z okoljem.

Med interventne službe v primeru nenadnega onesnaženja voda sodi tudi izvajalec državne gospodarske javne službe – VGP Drava, v okviru katere v primeru intervencij za ugotavljanje dejanskega stanja deluje tudi mobilna enota ekološkega laboratorija, so pojasnili na okoljskem inšpektoratu in dodali, da je na takih dogodkih prisotna tudi policija, saj lahko v primeru kršitve zakonodaje o varstvu voda govorimo tudi o kaznivem dejanju. Odvajanje in čiščenje komunalne ter padavinske odpadne vode je sicer v zakonu o varstvu okolja določeno kot obvezna občinska gospodarska javna služba varstva okolja, saj gre za izvirno pristojnost občin, ki mora zagotoviti tudi ustrezno infrastrukturo za odvajanje odpadnih voda, še pravijo na inšpektoratu.

Podobno so na okoljski inšpekciji v Kranju v torek poučili tudi našega bralca, ki pa ob tem nemočno ugotavlja, da še vedno nihče ne išče krivca za omenjeno onesnaženje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.