Kranjski župan Matjaž Rakovec je od ponedeljka tudi predsednik skupščine Komunale Kranj. / Foto: Tina Dokl

Župani za pravice zaposlenih

Kranjski župan Matjaž Rakovec je od minulega tedna predsednik skupščine Komunale Kranj, skupščino pa po novem sestavljajo župani občin ustanoviteljic. Ti so potrdili poslovni načrt javnega podjetja in obveznosti iz stavkovnega sporazuma.

Kranj – Minuli ponedeljek so se župani občin Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, Medvode, Naklo, Preddvor, Jezersko in Mestne občine Kranj prvič sestali kot člani skupščine Komunale Kranj. Kot so sporočili po sestanku, za katerega so zapisali, da je potekal skladno s pravili glede na razmere epidemije, so za novega predsednika skupščine Komunale Kranj izvolili župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca.

Seznanili so se s pravnim mnenjem Odvetniške pisarne Jereb v zvezi z izrednima skupščinama, ki sta bili 24. februarja in 2. marca. Po tem pravnem mnenju sta bili obe skupščino izvedeni nezakonito, zaradi česar so vsi sklepi nični. To stališče je potrdil tudi sklep registrskega sodišča, ki je zavrnil vpise sprememb zastopnikov pri Komunali Kranj.

Skupščina, ki je po novem ne sestavljajo več predstavniki posameznih občin, ampak župani, je zato odpravila sklepe obeh omenjenih skupščin, ki ju je vodil prejšnji predsednik Zoran Stevanović.

Župani so nato v skupni izjavi zapisali, da javno podjetje, ki je bilo ustanovljeno z namenom, da dolgoročno in trajno zagotavlja opravljanje gospodarskih javnih služb na način, ki bo zanesljiv, kakovosten, cenovno ugoden in okolju prijazen, ne more služiti politični promociji katerega koli posameznika ali skupine. »Tak način delovanja javnemu podjetju lahko povzroči veliko poslovno škodo, katere posledice bi lahko utrpeli tako zaposleni v podjetju kot tudi prebivalci vseh občin, ki smo uporabniki komunalnih storitev,« so tudi zapisali.

Z novim odlokom o ustanovitvi in organiziranju Komunale Kranj, ki je stopil v veljavo minulo soboto, že prej pa so ga sprejeli vsi sveti občin ustanoviteljic, Komunala Kranj poleg skupščine pridobiva še nadzorni odbor.

Župani Matjaž Rakovec, Ciril Kozjek, Franc Čebulj, Nejc Smole, Ivan Meglič, Rok Roblek in Andrej Karničar so v skupni izjavi tudi zapisali, da so zadovoljni z bistvenim izboljšanjem korporativnega upravljanja in da takšna situacija, kot so ji bili v zvezi s Komunalo Kranj priča v zadnjem mesecu, ne bo mogla ponoviti. Prav tako so se z javnim pismom zavezali, da Komunale Kranj ne bodo izkoriščali za lastno politično promocijo, temveč se bodo vseskozi zavzemali za transparentno in učinkovito poslovanje ter za pravice zaposlenih.

Potrdili so tudi poslovni načrt za letošnje leto, ki vsebuje tudi obveznosti iz stavkovnega sporazuma s 5. marca. »S tem smo zagotovili, da v našem največjem javnem podjetju delavci dobijo, kar jim pripada,« so še zapisali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.