Pevska skupina Akzent med nastopom na »domačem« odru v Ledincah

Ubrani glasovi z Baškega jezera

Ledince so nekdaj pretežno slovensko govoreča vas z okrog tisoč prebivalci. Ležijo v občini Bekštajn, med Dravo na severu in Karavankami na jugu, štirinajst kilometrov jugovzhodno od Beljaka, v bližini Baškega jezera, zato se veliko domačinov preživlja s turizmom.

Med nastopajočimi na osrednji letošnji prireditvi Zveze slovenskih žena na Koroškem v počastitev dneva žena, ki je bila v Ledincah (Ledenitzen) ob Baškem jezeru (Faaker See), in dan kasneje na osrednji pevski prireditvi Slovencev na Koroškem Koroška poje je pela tudi pevska skupina Akzent, ki deluje v okviru Slovenskega prosvetnega društva Jepa – Baško jezero in Loč (Latschach). Skupina je prvič javno nastopila v kulturnem domu v Ledincah leta 1983 in s tem obogatila sicer razvejano dejavnost društva, ki bo leta 2022 staro sto let! V za Slovence neprijaznem času po plebiscitu sta ga ustanovila duhovnik Josip Ogris in Franc Aichholzer. Akzent nadaljuje bogato pevsko tradicijo v kraju, ki so jo začeli starši in stari starši sedanjih pevcev. Na Koroškem pravijo, da so v teh krajih v zahodnem delu Roža doma izvrstni pevci, kar naj bi bila posledica čudovite narave v okolici jezera pod goro Jepo oziroma Kepo po naše.

Zbor, ki ga s srcem, z vso zavzetostjo vodi Anica Lesjak - Ressmann, je nekaj posebnega. V njem pojejo tako slovensko kot nemško govoreči, ki jih druži ljubezen do petja in prijateljstvo. Ime zbora pove, da v koroško življenje vnaša akcente oziroma poudarke, ki so usmerjeni v odprtost, v skupno življenje in sožitje. V svoj program je vključil tako tradicionalne pesmi kot tudi sodobnejša dela v različnih jezikih. Akzent je doslej posnel štiri zgoščenke z zanimivimi imeni. Prva iz leta 1996 se imenuje Brez meja, druga iz leta 2005 Zvoki življenja, tretja iz leta 2011 Sledovi in četrta iz leta 2016 Božični oratorij. Zbor vsa leta sodeluje z znanimi koroškimi glasbeniki in pevci, tudi z Bernardo Fink - Inzko, s katero je posnel pasijonski koncert z imenom Moj konec je tvoj začetek. Jubilejne koncerte je izvedel na Bekštanjskem gradu, v farni cerkvi v Ločah, v Šentpetru in v Šmihelu, najraje pa zapoje doma, na odru kulturnega doma v Ledincah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 33 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !