V Sloveniji so danes do 10. ure potrdili 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej. / Foto: Gorazd Kavčič

Že skoraj petsto potrjenih okužb

V torek, 24. marca, do 10. ure je bilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje sporočenih 480 potrjenih primerov okuženih z novim koronavirusom. Po vsaj en primer okužbe je bil do zdaj potrjen v več kot polovici slovenskih občin.

Ljubljana, Kranj – Hospitaliziranih je v več bolnišnicah 65 bolnikov, od tega jih je deset v intenzivni negi. Umrle so štiri osebe, zadnja danes; kot je na Twitterju objavila Občina Šmarje pri Jelšah, je v tamkajšnjem domu upokojencev v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba s covidom-19. Testiranje na okužbo se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do 23. marca do polnoči so testirali 14.870 oseb.

Na širšem Gorenjskem imamo po zadnjih podatkih NIJZ po en potrjen primer v občinah Bled, Bohinj, Cerklje, Medvode, Preddvor, Šenčur, Trzin, po dva primera v občinah Gorje, Komenda, Radovljica, po tri v občinah Jesenice, Mengeš, Vodice, štiri v občini Škofja Loka, sedem v občini Žirovnica, osem v občini Kranj, v občini Kamnik devet in dvanajst v občini Domžale.

Samo na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana imajo danes hospitaliziranih 39 bolnikov s koronavirusom, od tega je 31 bolnikov na navadnem oddelku in osem v intenzivni enoti. Na Infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med šestdeset in sedemdeset let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska, najmlajša je bila stara 25 let, najstarejša pa 95 let. Glede na bolnikove osnovne bolezni opravijo dodatne preiskave, s katerimi lažje določijo potek bolezni. »Ves čas želimo biti korak pred potekom bolezni, da bi zgodaj zaznali, kako se bo bolezen razvijala. Zgodna intubacija in zgodna prepoznava nekega tveganja sta pri težkem poteku bolezni izjemno pomembni za odločitev, kako bomo bolnika zdravili, kot tudi za odločitev, kdaj bo šla taka oseba na intenzivno nego in katera zdravila bo potrebovala,« je pojasnila dr. Tadeja Kotar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Do zdaj jih je na Infekcijski kliniki deset že zaključilo zdravljenje.

Za zdaj za zdravljenje covida-19 še ni znanega učinkovitega specifičnega zdravila. V tem trenutku je v ospredju predvsem podporno zdravljenje. Bolnikom dajejo kisik in znižujejo telesno temperaturo. Določenim bolnikom z izbranimi indikacijami in po presoji zdravniškega tima uvajajo tudi poskus zdravljenja z zdravili, ki so že znana, vendar prvotno namenjena za zdravljenje drugih bolezni. Kot so še sporočili z Infekcijske klinike UKC Ljubljana, je zdravljenje pri nas primerljivo z zdravljenjem po Evropi, na voljo so vsa zdravila, naši strokovnjaki so tudi v dnevnem stiku s tujimi kolegi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.