V kranjskem podjetju Seti lahko na dan izdelajo tudi več kot milijon prtičkov, iz katerih je možno na enostaven način izdelati zaščitne obrazne maske. / Foto: Tina Dokl

Rešitev za pomanjkanje mask

Kranjsko podjetje Seti je ponudilo rešitev, kako odpraviti pomanjkanje zaščitnih obraznih mask za splošno populacijo in delavce v proizvodnji.

Kranj – V kranjskem podjetju Seti izdelujejo prtičke za gostinstvo, ki se lahko uporabljajo tudi kot zaščitne maske za splošno populacijo, kar so jim potrdili tudi v Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na ljubljanskem kliničnem centru. »Maske so primerne za zaščito prebivalcev pri vsakdanji uporabi, v trgovini in delavce v proizvodnji, niso pa uporabne za zdravstvo,« je za Gorenjski glas pojasnil direktor podjetja Aleš Šarec. Še ta teden se bodo morda že znašle tudi na prodajnih policah Mercatorja in Petrola.

V Setiju izdelujejo le prtičke, iz katerih si lahko nato vsak na enostaven način v desetih sekundah izdela svojo obrazno masko. Preprosta navodila so predvidoma že včeraj objavili tudi na svojem Youtube kanalu. »Mi izdelujemo izključno prtičke, mask ne izdelujemo. Proizvodnjo smo začeli ta konec tedna, trenutno jih izdelamo od 700 do 800 tisoč dnevno, lahko pa jih tudi več kot milijon,« je razložil Šarec. Do včeraj so jih imeli na zalogi okoli milijon, do danes pa naj bi jih imeli okoli 1,3 milijona, saj prtičke že prodajajo tudi številnim podjetjem. »Povpraševanje podjetij je noro, niti v sanjah si nisem predstavljal, da bomo tako zasuti z naročili,« je razložil. Oglašajo se jim tudi že podjetja, ki so pripravljena maske izdelovati za trg.

Ker njihovo podjetje ne more prtičkov prodajati tudi fizičnim osebam, se Šarec za prodajo prebivalcem že dogovarja z Mercatorjem in Petrolom. »Če bo vse po sreči, bodo prtički ta konec tedna že na njihovih policah,« je napovedal. Po njihovih pričakovanjih paket s 50 prtički v maloprodaji ne bi smel stati več kot štiri evre, vključno z DDV-jem, kar pomeni približno osem centov na prtiček. Za podjetja so prtički še cenejši, je dodal.

Prtički so štirislojni, iz visokovpojnega materiala, zato so maske uporabne, dokler je suh vsaj en sloj. Maske so sicer primerne za enkratno uporabo, za osemurno delo v proizvodnji pa bi po njihovih predvidevanjih zadoščala že ena maska dnevno, a iz higienskih razlogov priporočajo dve na dan. »Ob občasni rabi, na primer za obisk trgovine, pa lahko masko uporabimo tudi večkrat, dokler je suh vsaj en sloj. Ko postane neuporabna ali se zmoči, jo moramo zavreči, a ne med papir ali v stranišče,« je razložil Šarec.

Materiala za izdelavo prtičkov imajo na zalogi veliko, saj so se ravno pripravili na vrhunec sezone v turizmu in gostinstvu, zato lahko zadostijo potrebam vseh prebivalcev Slovenije, predvideva Šarec. Ko bodo imeli presežke, pa jih bodo ponudili tudi tujim partnerjem, za katere sicer večinoma izdelujejo prtičke, je dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 24 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.