Komunala Kranj je začela razkuževati najbolj kritične javne površine, kot so ograje, klopi, gumbi na semaforjih pri Zdravstvenem domu Kranj (na sliki), tudi pri Domu upokojencev Kranj. / Foto: Gorazd Kavčič

Po opravkih le še posamezno

Vlada je sprejela odlok o prepovedi zbiranja na javnih krajih, obravnavala je tudi smernice za prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Do včeraj smo imeli 442 potrjenih okužb s koronavirusom.

Ljubljana, Kranj – V ponedeljek, 23. marca, do 14. ure je bilo v Sloveniji 442 potrjenih okužb s koronavirusom, do sedaj so testirali 13.812 ljudi. Umrli so trije; tako kot prvi žrtvi, stari okrog devetdeset let, naj bi imel tudi moški, star 67 let, druge pridružene bolezni. V UKC Ljubljana je bil pripeljan od doma. Po en potrjen primer okužbe smo imeli v občinah Bohinj, Bled, Cerklje, Pred­dvor, Šenčur, Medvode, Trzin, po dva v občinah Gorje, Radovljica, Komenda, tri na Jesenicah, v Mengšu in Vodicah, štiri v Škofji Loki, šest v Kranju, sedem v Žirovnici in Kamniku ter enajst v Domžalah.

V veljavi je odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih krajih s ciljem zajezitve in obvladovanja epidemije. O tem je vlada preko operaterjev prebivalce obvestila tudi s SMS-sporočilom. Vlada je s spremenjenim odlokom pretežno živilskim trgovinam določila nov delovni čas. Položnice za elektriko v gospodinjstvih bodo prihodnje tri mesece za približno dvajset odstotkov nižje. Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov s ciljem ohranitve delovnih mest.

Vlada je včeraj zvečer obravnavala smernice za zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Napovedujejo nagrajevanje zaposlenih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, za čas epidemije znižanje funkcionarskih plač na državni ravni za trideset odstotkov ter izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam.

V odloku o začasni prepovedi zbiranja na javnih krajih je navedeno, da sme posameznik v varni razdalji do drugih oseb obiskati živilsko trgovino, lekarno, drogerijo, banko, pošto, bencinsko črpalko, kmetijsko trgovino (vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil) in mesta za prodajo hrane za živali. Lahko se dostopa do avtomobilskih servisov ter servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme. Posamezniku je dovoljeno kupovati izdelke neposredno od kmeta, medicinske proizvode in zdravstvene ter sanitarne pripomočke, kupovati in vzdrževati varnostne proizvode in proizvode za nujne primere, dostopati do pravosodnih organov, se zglasiti na tujih in konzularnih predstavništvih ter dostopati do dostavnih, zdravstvenih, sanitarnih, čistilnih, higienskih in komunalnih storitev. Po odloku je dovoljeno poiskati tudi storitve za osebe s posebnimi potrebami in storitve za nujne primere (npr. poroke ne sodijo med nujne primere, pogrebne slovesnosti pa samo ob prisotnosti ožjih družinskih članov).

Prijateljska druženja so prepovedana

Odlok zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali, ob upoštevanju varne razdalje. Skupaj se smejo zadrževati izključno člani ožje družine oz. člani skupnega gospodinjstva, pri čemer morajo ravno tako zagotoviti varno razdaljo do mimoidočih; prijateljska in vrstniška druženja so prepovedana. Družine, ki živijo v istem gospodinjstvu, se še lahko vozijo iz kraja v kraj.

Kolesarjenje je možno na parkovnih, sprehajalnih površinah in v gozdu ob uvidevnosti do sprehajalcev. Psa lahko peljete na sprehod ob upoštevanju ohranjanja razdalje do drugih oseb.

Odlok ne dovoljuje gibanja na javnih krajih, katerega namen bi bil prihod na rojstnodnevno zabavo, četudi je ta na zasebnem zemljišču. Praznovanje rojstnega dne organizirajte le v okviru ožje družine, saj s tem omejite širjenje virusa, kar je tudi glavni namen odloka.

Na delo sme v osebnem vozilu skupaj potovati do pet sodelavcev, enako velja za osebe, ki jih vpokliče Civilna zaščita. Podrobnejšo opredelitev izjem iz odloka za območje posamezne lokalne skupnosti lahko opredeli župan s sklepom.

Pisnega dovoljenja za gibanje ne potrebujemo, kazni za kršitelje odloka pa so določene v Zakonu o nalezljivih boleznih in se gibajo od 41,73 do 417,29 evra.

Vstopni točki s sumom na covid-19 za otroke

Kot je včeraj do zaključka časopisne redakcije sporočil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, je zaščitne opreme v gorenjskih zdravstvenih domovih (ZD) še za nekaj dni. Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da so zmanjšali število vstopnih točk za obravnavo bolnikov s covidom-19 na 16 točk v Sloveniji; na Gorenjskem ostajajo vstopne točke za odrasle v Kranju, Škofji Loki, na Bledu in Jesenicah. »Otroci z območja Spodnje Gorenjske s sumom na covid-19 so obravnavani v prostorih Fajdigove ambulante v Kranju, za otroke z območja Zgornje Gorenjske sem izdal sklep, da se organizira posebna ambulanta v Zdravstvenem domu Jesenice. V vsakem primeru ob sumu na covid-19 pa tudi za otroke velja, da starši oziroma skrbniki najprej po telefonu stopijo v stik z izbranim zdravnikom,« je pojasnil Veternik. Kot je napovedal minister Gantar, bodo začeli jemati brise tudi v domovih za starejše pri stanovalcih z blagimi okužbami dihal.

V teh dneh se s pomanjkanjem zaščitne opreme v zdravstvenih domovih na Gorenjskem ukvarjajo največ v ZD Tržič. Direktor Iztok Tomazin, dr. med, razume, da so manjši zdravstveni dom in niso vstopna točka, vendar pa so izvajalci nujne medicinske pomoči za celo občino, ravno tako morajo zaščititi svoje zaposlene. Naročenih zaščitnih sredstev še niso prejeli, pisali so na kontaktne številke pristojnih v državi, povratne informacije včeraj še niso dobili. Improvizirajo, za silo so nekaj kosov dobili od podjetnikov, CZ Tržič in ZD Kranj.

Nosimo maske v javnosti

Zdravnika Matic Koželj in Darko Siuka opozarjata, da je eden od načinov, kako hitro in učinkovito ustaviti epidemijo, nošenje mask v javnosti. Veliko je namreč prenosov okužbe s strani asimptomatskih prenašalcev – ljudi, ki nimajo vidnih znakov okužbe, kot pojasnjujeta: »Glavna nevarnost virusa ni samo v tem, da je smrtnost tako visoka, ampak da je virus tako zelo nalezljiv.« Ker niti osnovnih mask na trgu ni dovolj, svetujeta kratkotrajne rešitve, maske iz blaga: »V prvi fazi si vsak lahko sam doma naredi masko iz več slojev. Uporabimo lahko bombažne rjuhe, krpe, majice ali kakšno drugo blago. Pred vsako uporabo jo je treba ponovno oprati na devetdesetih stopinjah Celzija.« Obširen članek z zdravnikoma je objavljen na spletni strani Gorenjskega glasa pod naslovom Kako končati epidemijo tudi s pomočjo mask.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.