Študentje v stiski

Zaradi ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa so se v stiski znašli tudi mnogi študenti, ki so ob izjemnem upadu ponudbe študentskega dela ostali brez vira prihodka.

Ljubljana – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je minuli petek z odprtim pismom opozorila vlado in pristojna ministrstva na težke razmere, v katerih so se znašli študenti ob pojavu koronavirusa, ter predlagala ukrepe za pomoč najbolj prizadetim v času epidemije. Ukrepi za omejevanje širjenja okužb so študente prizadeli še zlasti zaradi izjemnega upada ponudbe študentskega dela, saj so mnogi čez noč ostali brez vira prihodka. V ŠOS navajajo, da od sredine marca študentskega dela praktično ni več oz. je ponudba novih del od sedemdeset do devetdeset odstotkov nižja. Ministrstvu za delo zato predlagajo, da študentom, ki imajo izpad dohodka zaradi nezmožnosti opravljanja dela, nameni mesečno nadomestilo v višini šestdeset odstotkov neto prihodka študenta v zadnjih šestih mesecih pred razglasitvijo epidemije, a ne več kot tristo evrov.

Zaradi trenutne situacije je precej manj študentskega dela, ugotavljajo tudi v e-Študentskem servisu. »Številna podjetja so zaprla vrata, zato tudi dodatne delovne pomoči ne potrebujejo več.« Kot so pojasnili, so dela, ki jih podjetja v teh dneh objavljajo za študente, večinoma povezana s trgovino (npr. pakiranje hrane, dostava, skrb za razkuževanje strank pred trgovskimi centri). Opažajo, da so se urne postavke zvišale, saj podjetja nujno potrebujejo pomoč takoj in so zato tudi pripravljena plačati več. Več je sicer tudi objav za študentsko delo od doma, saj je veliko podjetij prejšnja delovna mesta prilagodilo. Prav tako zaznavajo velik porast povpraševanja po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in drugih staršev, ki morajo biti na delu.

ŠOS sicer v odprtem pismu vlado opozarja tudi na omejeno bivanje v študentskih domovih in ministrstvu za izobraževanje predlaga, naj študentom, ki imajo sklenjene pogodbe za bivanje v njih, v času epidemije zagotovi brezplačno bivanje. Ministrstvu za infrastrukturo so predlagali, naj študentom, ki so za marec kupili subvencionirano vozovnico za javni potniški promet, omogočijo brezplačno vozovnico za prvi mesec po koncu epidemije. Opozorili so tudi na zelo omejen obseg delovanja subvencionirane študentske prehrane preko dostave, ki jo izvaja zgolj 38 od skupno 460 ponudnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-6/17

petek

3/15

sobota

-1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...