Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. / Foto: Gorazd Kavčič

Krizni štab prenehal delovati

Vlada je ukinila delovanje Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, operativne naloge prevzemajo ministrstva. Vzpostavljenih je trinajst kontrolnih točk na cestnih mejah z Avstrijo. Izbrani osebni zdravniki pa imajo začasno pooblastilo, da lahko upravičeno odsotnost z dela podaljšajo tudi po tridesetih dneh, o čemer je doslej odločala posebna komisija zdravstvene zavarovalnice.

Ljubljana – Vlada je na večerni seji v torek, 24. marca, sprejela Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Začasno zadržanost od dela (ne glede na razlog) zaradi uveljavljanja pravice do nadomestila plače, čeprav je izplačevalec nadomestila plače obvezno zdravstveno zavarovanje, ugotavlja izbrani osebni zdravnik tudi po tridesetih dneh odsotnosti z dela (in ne posebna komisija zdravstvene zavarovalnice). Podaljšanje zdraviliškega zdravljenja lahko določi zdravstvena zavarovalnica ali ta pooblasti zdravilišče, da zdravnik zdravilišča podaljša zdraviliško zdravljenje na skupno največ 21 dni.

Z vladnim odlokom je vzpostavljenih 13 mejnih kontrolnih točk na cestnih povezavah z Avstrijo, drugi mejni prehodi se začasno zaprejo. V naši bližini ostajata odprta prehoda Karavanke in Ljubelj, prehod Korensko sedlo pa vsak dan od 5. do 23. ure. Na kontrolnih točkah zdravstvene nadzore potnikov (tujci potrebujejo dokazilo, da so negativni na covid-19 oz. ne smejo kazati znakov te bolezni) izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki. Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev. Vlakovni potniški promet med Avstrijo in Slovenijo začasno ne poteka.

Ustanovljena je Medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, vodi jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin. Naloge medresorske delovne skupine so sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek republiškemu zavodu za blagovne rezerve, ki bo izpeljal postopek naročila in sklenil pogodbo za dobavo zaščitne opreme.

Na seji je vlada sprejela tudi sklep o prenehanju delovanja Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev so razlogi za delovanje kriznega štaba prenehali. Vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene kriznemu štabu v razširjeni sestavi, se odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.