Boštjan Gorenc - Pižama otroke zabava vsak večer ob pol sedmih. / Foto: Tina Dokl

Otrokom krajša večere

Boštjan Gorenc - Pižama ob večerih na svojem Facebook profilu otrokom pripoveduje pravljice. Kot pravi, to tudi nanj deluje terapevtsko, saj se v tistem času potopi v svet zgodb …

Kranj – V želji otrokom popestriti dneve, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa, njihovim staršem pa omogočiti deset minut oddiha, se je komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama, po rodu Kranjčan, odločil, da bo vsak večer ob 18.30 na svojem Facebook profilu v živo pripovedoval pravljice. Tega se je lotil v začetku minulega tedna, odziv otrok pa ga je prijetno presenetil. Vesel je, da jim lahko krajša večere in jim vsaj malo odmakne misli od trenutnega dogajanja. »Poleg tega je pripovedovanje malce avtoterapevtsko tudi zame, saj v tistem času odmislim zunanjost in se potopim v svet zgodb,« nam je zaupal.

Pižama si je zadal, da bo pripovedoval avtorske in ljudske pravljice, občasno pa tudi otroške pesmi starejšega datuma, ki so že v javni rabi. V minulem tednu je v svojem zabavnem in izvirnem pripovedovalskem slogu z otroki denimo delil svojo Pozabljivo kapico, Smrkavega Ožbeja ..., v petek (ob koncih tedna ima namreč premor) pa se je od njih poslovil z rezijansko ljudsko Rusica in Grdina. »Mogoče originalna pravljica ni bila dobesedno taka, malo stvari sem dodal. To so ljudske pripovedi, pravljice morajo živeti in lahko pripovedovalec doda tudi nekaj svojega,« je pojasnil.

Na koncu vsake pravljice otrokom tudi ponudi usmeritve za ustvarjanje. »Namignem, kaj bi lahko narisali ali napisali, in odziv je presegel vsa pričakovanja. Samo v prvem tednu sem prejel več kot tristo izdelkov mlajših in starejših otrok, ki kar prekipevajo od iskrivosti in domišljije,« je zadovoljen.

Vsak večer podeli tudi kakšen nasvet, ki se navezuje na vsebino pravljic ter pomaga pri ozaveščanju o trenutnem položaju in priporočenem ravnanju. Otrokom je seveda med drugim naročil, naj ostanejo doma, da bodo lahko čim prej spet skupaj letali naokrog in ga »biksali«.

Če ste dosedanje pravljice v družbi Pižame zamudili, si je na njegovem Facebook profilu še vedno možno ogledati posnetke. Kot zanimivost: prva pravljica – Pozabljiva kapica – je presegla že 21 tisoč ogledov. Kljub temu pa Pižama načrtov za pripovedovanje po koncu obdobja samoosamitve nima. Upa namreč, da bo izrednih razmer čim prej konec in da bo lahko znova obiskoval učence po šolah in jim pripovedoval v živo.

Omeniti velja še, da je po vzoru Pižame pravljice na Facebooku začela brati tudi njegova kolegica, pisateljica Desa Muck, ki jo je v živo možno spremljati vsak dan ob 9. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

sobota

7/24

nedelja

11/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

 

 
 

 

 
 
 

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?