Boštjan Gorenc - Pižama otroke zabava vsak večer ob pol sedmih. / Foto: Tina Dokl

Otrokom krajša večere

Boštjan Gorenc - Pižama ob večerih na svojem Facebook profilu otrokom pripoveduje pravljice. Kot pravi, to tudi nanj deluje terapevtsko, saj se v tistem času potopi v svet zgodb …

Kranj – V želji otrokom popestriti dneve, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa, njihovim staršem pa omogočiti deset minut oddiha, se je komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama, po rodu Kranjčan, odločil, da bo vsak večer ob 18.30 na svojem Facebook profilu v živo pripovedoval pravljice. Tega se je lotil v začetku minulega tedna, odziv otrok pa ga je prijetno presenetil. Vesel je, da jim lahko krajša večere in jim vsaj malo odmakne misli od trenutnega dogajanja. »Poleg tega je pripovedovanje malce avtoterapevtsko tudi zame, saj v tistem času odmislim zunanjost in se potopim v svet zgodb,« nam je zaupal.

Pižama si je zadal, da bo pripovedoval avtorske in ljudske pravljice, občasno pa tudi otroške pesmi starejšega datuma, ki so že v javni rabi. V minulem tednu je v svojem zabavnem in izvirnem pripovedovalskem slogu z otroki denimo delil svojo Pozabljivo kapico, Smrkavega Ožbeja ..., v petek (ob koncih tedna ima namreč premor) pa se je od njih poslovil z rezijansko ljudsko Rusica in Grdina. »Mogoče originalna pravljica ni bila dobesedno taka, malo stvari sem dodal. To so ljudske pripovedi, pravljice morajo živeti in lahko pripovedovalec doda tudi nekaj svojega,« je pojasnil.

Na koncu vsake pravljice otrokom tudi ponudi usmeritve za ustvarjanje. »Namignem, kaj bi lahko narisali ali napisali, in odziv je presegel vsa pričakovanja. Samo v prvem tednu sem prejel več kot tristo izdelkov mlajših in starejših otrok, ki kar prekipevajo od iskrivosti in domišljije,« je zadovoljen.

Vsak večer podeli tudi kakšen nasvet, ki se navezuje na vsebino pravljic ter pomaga pri ozaveščanju o trenutnem položaju in priporočenem ravnanju. Otrokom je seveda med drugim naročil, naj ostanejo doma, da bodo lahko čim prej spet skupaj letali naokrog in ga »biksali«.

Če ste dosedanje pravljice v družbi Pižame zamudili, si je na njegovem Facebook profilu še vedno možno ogledati posnetke. Kot zanimivost: prva pravljica – Pozabljiva kapica – je presegla že 21 tisoč ogledov. Kljub temu pa Pižama načrtov za pripovedovanje po koncu obdobja samoosamitve nima. Upa namreč, da bo izrednih razmer čim prej konec in da bo lahko znova obiskoval učence po šolah in jim pripovedoval v živo.

Omeniti velja še, da je po vzoru Pižame pravljice na Facebooku začela brati tudi njegova kolegica, pisateljica Desa Muck, ki jo je v živo možno spremljati vsak dan ob 9. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.