Phliški oz. Koseški bajer v Šinkovem Turnu / Foto: Jelena Justin

Beg na svež zrak

Rašica/Vrh Staneta Kosca (641 m n. m.) – Razglašena epidemija bolezni covid-19 je dodobra spremenila naša življenja. A kljub sloganu #ostanidoma je še vedno priporočljivo iti na svež zrak in se ga naužiti.

Čudni časi so, a 'frišen luft' v teh časih še posebej blagodejno dene. Seveda je treba paziti, saj je razglašena epidemija. Poskrbeti moramo zase.

Danes bomo obiskali Rašico, vrh, ki je sicer v povsem drugi občini. Glede na to, kaj se obeta – upam sicer, da ne bo prišlo do tega –, bo to lahko v prihodnosti pomemben podatek.

Glavni vrh Rašice je Vrh Staneta Kosca, Rašica pa se imenuje po vasi, ki leži ob vznožju. Rašica je v zgodovini druge svetovne vojne zabeležena kot prva gorenjska vas, ki je bila požgana. V Rašiško četo organizirani domačini so 18. septembra 1941 na Pasjem potoku pod vasjo napadli skupino, ki je načrtovala potek nemško-italijanske meje na Gorenjskem; padli so štirje Nemci in dva pomožna merilca, slovenska študenta. Naslednji dan je sledil povračilni ukrep, saj je nemška enota zažgala vse hiše v vasi in prebivalce odpeljala v taborišče Šentvid. V naslednjih dneh so preiskovali tudi okoliške gozdove in odkrili tabor Rašiške čete. V spopadu se je četa razdvojila, trije borci so bili ubiti. Manjši del čete, v katerem je bil tudi Stane Kosec, je bil ujet in kasneje ustreljen. Po njem se imenuje glavni vrh.

Mi bomo vrh obiskali s povsem druge strani.

Avtocesto proti Ljubljani zapustimo na izvozu za Vodice. Z deteljice zavijemo desno, proti Vodicam, in nadaljujemo skozi Vodice. Pri smerokazu Bukovica zavijemo desno. Peljemo se v smeri proti Mengšu, skozi vas Koseze. Na koncu vasi zavijemo desno proti vasi Šinkov Turn. Po še ne sto metrih zavijemo levo na makadamsko cesto v smeri Rašice in Mengeške koče. Parkiramo pri Phliškem bajerju oz. na primernem mestu. Parkirišče je tukaj pogosto polno, saj je bajer v času sezone riboloven.

Pri bajerju zavijemo desno. Pot poteka ob bajerju in verjamem, da je po močnem deževju tukaj lahko precej blatno in mokro. Zgolj v opozorilo, zaradi obutve. Pot na začetku vodi ob bajerju, nato pa zavije ostro desno na kolovoz, ki se prečno vzpenja po pobočju. Kmalu se obrne v levo, vzpon je neznaten. Precej je razpotij, a so vsa dobro označena. Na prvem razpotju nadaljujemo nekoliko desno, levo gre 'Mengeška koča grebenska pot', naravnost pa 'Mengeška koča spodnja pot'. Začnemo se vzpenjati skozi gozd. Pot je razgibana, sledijo si vzponi in spusti. Na razpotjih sledimo oznakam za Grebensko pot na Rašico. Tik pred zadnjim vzponom do Vrha Staneta Kosca na levi strani opazimo markacije za Mengeško kočo. Po tej poti bomo sestopili.

Povzpnemo se do vrha, gremo še na razgledni stolp, ki ponudi lep razgled na sosednjo Šmarno goro, pa Loško hribovje, na Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe. Pogoj je seveda lepo vreme. Koča, ki je trenutno zaradi epidemije zaprta, je pod vrhom Rašice.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do smerokaza za Mengeško kočo. Precej strmo se spustimo do makadamske ceste, ki ji nekaj časa sledimo, nato pa zavijemo desno navzgor. Kratek vzpon, ki mu sledi zopet daljše prečenje. Zaokrožimo pri smerokazu za Mengeško kočo, kjer nas smerokaz Šinkov Turn usmeri levo navzdol. Sestopimo in naredimo pentljo današnjemu izletu.

Pazite nase in ostanite zdravi!

Nadmorska višina: 641 m
Višinska razlika: 435 m
Trajanje: 3 ure in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 45 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.