Novo / Foto: Vasja Doberlet

Kozolci in mostovi

V Puharjevi galeriji v Stolpu Škrlovec je na ogled fotografska razstava Vasje Doberleta in Janeza Podnarja. Prvi se predstavlja s kozolci, drugi z mostovi, razstava pa je zaradi trenutnih razmer na ogled na spletu.

Kranj – Seveda je razstava v marčevskem terminu predstavljena tudi na licu mesta v galeriji, fotografska kolega Vasja Doberlet iz Kranja in Janez Podnar iz Škofje Loke sta jo namreč pred dnevi postavila ob pomoči prijateljev iz Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Doberlet se tokrat predstavlja s ciklom fotografij Kozolci, Podnarjev cikel pa ima naslov Mostovi. »Ideja za razstavo se je rodila, ko so fotografi Fotografskega društva Jesenice lani razpisali razstavo s temo Kozolci. Sam s sabo sem razčiščeval, ali imam sploh kaj materiala, da bi lahko sodeloval. Spomnil sem se fotografije, s katero bi lahko sodeloval. Potreboval bi še tri, tudi imel sem jih, a z njimi nisem bil zadovoljen,« pojasnjuje Doberlet, ki je šel v akcijo, fotografiral več kozolcev, ki so ga kasneje tako navdušili, da je posnel celotno serijo. »Tema me je močno okupirala. Kozolci so unikum slovenske ruralne arhitekture. Nove tehnologije pri pridelavi hrane in živinske krme jih ne potrebujejo več. Tako kozolci propadajo ali pa se jim spreminja namen,« dodaja fotograf, ki z razstavo želi prikazati proces, ki spreminja podobo našega podeželja.

Naslov Podnarjevega dela razstave je Mostovi, s podnaslovom Kamniti ločni mostovi Slovenije, starejši od sto let. Fotografa so mostovi zanimali kot infrastrukturni objekti, s katerimi so ljudje pri transportu od nekdaj premagovali ovire, v tem primeru vodne. »Pri odločanju za fotografiranje kamnitih ločnih mostov mi je bil za vzor Napoleonov kamniti most čez reko Nadižo pri Logju, v veliko pomoč pa tudi odlična raziskovalna naloga dijakinje Sare Ručigaj in dijaka Vida Žepiča,« ob razstavi pojasnjuje Janez Podnar. »V preteklosti so tudi številne vojske, ki so občasno zasedale naša ozemlja, za svoje pohode gradile mostove. Zato kar nekaj mostov na primer nosi ime znanega zavojevalca Napoleona.«

Oba razstavljavca sta uveljavljena fotografa na slovenskem in mednarodnem nivoju in prejemnika več nagrad na natečajih po vsem svetu. Doberlet ima naziv mojster fotografije pri FZS in pri FIAP, Podnar pa je mojster ameriške fotografske zveze MPSA in je zlata ekscelenca Mednarodne fotografske zveze EFIAP/g. Razstava bo sicer postavljena do 4. aprila, a je vprašanje, če si jo bo mogoče ogledati na licu mesta. Zato pa je na ogled na spletu, v brskalnik je treba vtipkati kozolci.redesign-bg.com za kozolce oziroma mostovi.redesign-bg.com za mostove, spletno predstavitev pa je pripravil Vasjev fotografski prijatelj iz Bolgarije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 72 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-2/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o