V Domu starejših Naklo so vse razpoložljive prostore predelali v sobe za izolacijo. / Foto: Tina Dokl

Koronavirus v nakelskem domu starejših

V Domu starejših v Naklem so sredi tedna potrdili okužbo s covidom-19 pri eni od zaposlenih in pri enem stanovalcu. Slovenija: za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj države, zaradi prebivalcev, ki so ukrepe vzeli resno.

Naklo – Župan Občine Naklo Ivan Meglič je povedal, da so obolelega stanovalca Doma starejših Naklo izolirali. Vzorci brisov, ki jih je ekipa Zdravstvenega doma Kranj isti dan vzela še pri šestih stanovalcih in zaposlenih, so bili včeraj do zaključka časopisne redakcije negativni. »Štiri zaposlene sicer z negativnimi izidi smo iz preventivnih razlogov začasno namestili v hotelu Marinšek in tako zmanjšali možnost širjenja virusa med sorodnike. Člani Štaba Civilne zaščite Občine Naklo so dezinficirali vse skupne prostore, vse razpoložljive domske prostore pa smo predelali v sobe za izolacijo. Za obolelega stanovalca skrbi druga ekipa kot za zdrave stanovalce, da čim bolj omejimo možnost prenosa,« je povzel župan Meglič. Občina išče možnosti za še več začasnih namestitev zaposlenih, če bo potreba po tem. »Da ne bomo tvegali bolniških dopustov, ker sicer ne vemo, kdo bo skrbel za stanovalce,« je pojasnil župan in še dodal, da imajo, kar se tiče zaščitnih mask, vsaj malo sreče, saj eden od lokalnih podjetnikov posluje s Kitajsko in jim s hitro pošto zagotavlja do petsto zaščitnih mask na dan. »Naročenih imamo še pet tisoč mask, delili jih bomo prednostno za skupine občanov, ki jih najbolj potrebujejo.«

Včeraj do zaključka redakcije je bilo v Sloveniji potrjenih že več kot petsto okužb s covidom-19, imamo tudi že prve žrtve.

Vlada je ukinila Krizni štab za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, kot so pojasnili, so z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev razlogi za njegovo delovanje prenehali. Jelko Kacin je zdaj glavni govorec vlade. Na včerajšnji novinarski konferenci je povedal, da je spodbudno, da smo prebivalci disciplinirani in zato širjenje virusa v Sloveniji v prvih tednih ni bilo tako hitro, kot je bilo v nekaterih drugih državah. »Spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen lastne odgovornosti. Nočemo biti Italija. Od nas vseh pa je odvisno, kakšen bo trend širjenja virusa. Zaščitni ukrepi so ključni in ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj.«

Notranji minister Aleš Hojs je pred nekaj dnevi povedal, da potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Slovenije za zdaj ni, zaradi prebivalcev, ki so ukrepe vzeli resno. »Policija je opravila več kot pet tisoč nadzorov javnih krajev, kršitev je bilo manj kot dva odstotka. Do zdaj smo dobili tudi relativno malo prijav občanov, le nekaj nad trideset.«

Kontrola na meji z Avstrijo

Z vladnim odlokom je vzpostavljenih 13 mejnih kontrolnih točk na cestnih povezavah z Avstrijo, drugi mejni prehodi se začasno zaprejo. V naši bližini ostajata odprta prehoda Karavanke in Ljubelj, prehod Korensko sedlo pa vsak dan od 5. do 23. ure. Na kontrolnih točkah izvajajo zdravstvene nadzore potnikov (tujci potrebujejo dokazilo, da so negativni na covid-19 oz. ne smejo kazati znakov te bolezni). Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter tranzit humanitarnih konvojev. Vlakovni potniški promet med Avstrijo in Slovenijo začasno ne poteka.

»Vojni dobičkarji«, ne kličite

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti se je zahvalil podjetjem, ki iskreno želijo pomagati pri dobavi zaščitne opreme, tiste, ki iščejo lahek zaslužek, pa pozval, naj jih ne kličejo. Poudaril je pomen slovenske proizvodnje in opreme, s katero bomo vsaj deloma samooskrbni. Kot je dejal, bi zaloge v centralnem skladišču v Rojah morale zadostovati še za naslednji teden, dodatne količine (tudi respiratorji) prihajajo postopoma. Prioriteta je dobava opreme za zdravstveno osebje in osebje v domovih za starejše. Poveljnik republiške Civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da so v preteklih dneh vsaj malo »zadihali«, kar se tiče zaščitne opreme. Količine delijo na osnovi prioritet ministrstva za zdravje: bolnišnicam, zdravstvenim domovom (ZD), lekarnam, zobnim ambulantam ... Trideset odstotkov zalog ima CZ za pokrivanje drugih potreb, ki jih sporočajo občine.

Zdravnica Tina Bregant opozarja, da moramo tudi doma narejene maske za domačo uporabo uporabljati pravilno.

Ena ekipa v samoizolaciji

Strokovni direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske in obenem direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., pa je včeraj pred zaključkom časopisne redakcije povedal, da bosta, kot trenutno kaže, vstopni točki za jemanje brisa in obravnavo odraslih bolnikov s sumom na covid-19 na Gorenjskem ostali samo v ZD Kranj in pred Urgentnim centrom jeseniške bolnišnice. »Z ministrstva za zdravje smo dobili sporočilo, da bodo v tej fazi zaščitno opremo lahko zagotovili samo še prvotno vzpostavljenim 16 vstopnim točkam v Sloveniji. Na Gorenjskem smo naknadno vzpostavili vstopni točki v ZD Škofja Loka in ZD Bled. Za Škofjo Loko že lahko povem, da se, če do danes ne dobimo nove opreme, vstopna točka zapira, ker smo že brez opreme. Na vsak način se jo trudimo kje dobiti, ampak je to praktično nemogoče. Država si prizadeva, da bi jo dobila, je pa dodatna zaščitna oprema najprej obljubljena zdravstvu. Če zdravstveno osebje zboli, ne bo nikogar, ki bi bolnikom pomagal. Za zdaj je osebje v zdravstvenih domovih po Gorenjskem večinoma še zdravo; ena kranjska ekipa, ki je bila brez ustrezne zaščite, je bila izpostavljena bolniku, za katerega se je šele kasneje izkazalo, da je okužen s koronavirusom, zato so v samoizolaciji. Trenutno ne kažejo znakov bolezni, pred vrnitvijo na delo bomo ekipo testirali, in če bo test negativen, se bodo lahko postopno vrnili na delo,« je pojasnil Stepanović.

Na vstopnih točkah na Gorenjskem povprečno odraslim vzamejo med 110 in 130 brisov na dan. Manj je testiranj otrok. Ostajata vstopni točki za otroke v prostorih Fajdigove ambulante v Kranju in v ZD Jesenice.

Zelo malo je še takih, ki kar potrkajo na vrata

Kot je še povedal Stepanović, so ljudje večinoma že ozaveščeni in ob sumu na covid-19 najprej pokličejo izbranega zdravnika, če ta ne dela, pa dežurnega zdravnika. »Zelo malo je še takih, ki pridejo kar pred vrata, ne da bi prej poklicali. Tudi napotitev na vstopno točko da izbrani zdravnik.« Dodal je še, da so imeli do zdaj en primer verbalnega nasilja bolnika nad zdravstvenim osebjem na Gorenjskem, zgodilo se je v Škofji Loki.

Poenostavljeni so tudi postopki za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov, pa so sporočili iz zdravstvene zavarovalnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

7/24

nedelja

10/24

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate