Tamara Dovžan med delom od doma, njena sinova pa med učenjem na daljavo. / Foto: osebni arhiv

Učenje naj ne bodo le zvezki in učbeniki

Tamara Dovžan je v teh dneh šolanja na daljavo v dvojni učiteljski vlogi: kot učiteljica prvega razreda na OŠ F. S. Finžgarja Lesce in svojega sina drugošolca. »Pomembno je, da smo razumni, da se učitelji zavedamo, da po spletu ne moremo obdelati vseh učnih vsebin tako, kot bi jih sicer v šoli, otroci pa, da je njihova odgovornost, da opravijo šolsko delo,« poudarja.

»Učenje naj v teh dneh ne bodo le zvezki in učbeniki. Vključite jih v vsakdanja opravila doma: naj pomagajo pri kuhanju, obesijo perilo, pomagajo na vrtu ... S tem se bodo veliko naučili.«

Lesce – Odkar se so se v Sloveniji zaprle vse šole in vrtci, se je začelo šolanje na daljavo. O tem, kako se sooča z nastalo situacijo, smo se pogovarjali s Tamaro Dovžan, učiteljico prvega razreda in mamo dveh otrok, enega šoloobveznega.

Starši in tudi učitelji smo se znašli v situaciji, ki je nismo vajeni. Vi ste v obeh vlogah. Kako poteka vaše delo kot učiteljica? Imate že kaj odzivov staršev in otrok?

Delo v prvem razredu je res specifično, uporablja se veliko didaktičnih pripomočkov in učil. Tak način poučevanja je skoraj nemogoče prenesti v domače okolje. Pri pripravi navodil za delo doma skušam čim manj obremenjevati starše, a žal brez njihove pomoči ne gre. Prvošolci se šele učijo branja in pisanja, torej nujno potrebujejo nekoga, da jim prebere navodila za delo. Veliko staršev in otrok se mi je že oglasilo po e-pošti, pošiljajo mi fotografije, risbice, veliko jih že pogreša šolo.

Kaj se vam zdi najpomembnejše? Vaši nasveti?

V tem obdobju na začetku šolanja otrok pridobiva učne navade. Pomembno je, da redno opravlja naloge, da je čim bolj samostojen pri delu, da sam išče rešitve. Naj pa učenje v teh dneh ne bodo le zvezki in učbeniki. Vključite jih v vsakdanja opravila doma: naj pomagajo pri kuhanju, obesijo perilo, pomagajo na vrtu ... S tem se bodo veliko naučili. V prostem času naj bodo otroci čim manj izpostavljeni tablicam, računalnikom, tega je trenutno več kot dovolj že v času opravljanja šolskih nalog. Prosti čas naj preživijo zunaj na svežem zraku, kolikor je to možno v trenutnih razmerah, in z gibanjem nadomestijo čas, ki so ga preživeli za zasloni.

Kako pomembno je učno okolje? Kako si doma urediti mini učilnico?

Učno okolje je zelo pomembno, sploh za najmlajše, ki šele pridobivajo delovne navade. Ni toliko pomembno, kje je delovni kotiček, pomembnejše je, da je stalen, urejen, brez motečih dejavnikov, ki bi otroku odvračale pozornost, in da je prijeten, da se otrok dobro počuti. Delovni kotiček lahko predstavlja tudi miza v jedilnici, zraven pa lahko uredimo poličnik, kjer naj bodo potrebščine.

Doma imate drugošolca. Kako poteka njegov dan?

Razen tega, da popoldne ne zahaja na igrišče in nima nekaterih popoldanskih obveznosti, se njegov delovni dan ni bistveno spremenil. Dopoldanski čas je namenjen šolskemu delu. V tem času tudi jaz lahko postorim kaj za službo, najmlajšega pa zaposlim s kakšno dejavnostjo. Popoldneve preživlja na vrtu, vadi instrument ali dela z materialom, ki mu ga pripravim.

V učenje vključujete tudi druge materiale, ne le delovne zvezke ...

V učenje skušam tako doma kot tudi v šoli uvesti čim več dela s konkretnim materialom. Navdušujem se nad montessori pedagogiko, kjer je okolje vnaprej pripravljeno. Materiali otroku omogočajo globlje razumevanje vsebin. Pri delu v svojem tempu se lahko giba in je samostojen. Tak način dela omogoča optimalen razvoj otroka.

Vaš najstarejši sin obiskuje še glasbeno šolo, kjer pouk prav tako poteka na daljavo. Kako je steklo? Za pouk solfeggia sem po e-pošti prejela vsa navodila in zvočne posnetke, pouk instrumenta pa sta z učiteljem opravila po Skypu.

Še v težji situaciji so starši otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo različne prilagoditve že v fazi podajanja učne snovi.

Vsak starš najbolje pozna svojega otroka. Tu odgovora ne moremo posplošiti, odvisno, s kakšnimi težavami se srečuje otrok. Starši naj otroku, ki ima težave npr. s pozornostjo, razdelijo delo na več manjših enot, mogoče težji del nalog opravi v dopoldanskih urah, lažje v popoldanskih. Vmes naj ima več krajših gibalnih odmorov. Pomembno je imeti urnik, da otrok točno ve, kdaj je na vrsti šolsko delo in kdaj prosti čas. Verjamem pa, da se starši spopadajo z različnimi izzivi, biti morajo učitelji, hkrati pa opraviti svoje delo. Če so izzivi preveliki, se starši vedno lahko obrnete na učitelje, ki poučujejo vašega otroka, pojasnite jim svojo stisko. Tudi šolska svetovalna služba je ves čas na voljo. Zagotovo vam bodo priskočili na pomoč.

Vsekakor pa sedaj niso počitnice. Po vrnitvi v šolo bo treba pokazati znanje.

Trenutno je najpomembnejše, da vsak posameznik pripomore k temu, da se epidemija zajezi. V tem času je pomembno, da smo razumni. Da se učitelji zavedamo, da po spletu ne moremo obdelati vseh učnih vsebin tako, kot bi jih sicer v šoli, otroci pa, da je njihova odgovornost, da opravijo šolsko delo in potem bodo lahko izkazali tudi znanje. Starši smo tu zato, da jim pomagamo, čeprav je včasih zelo naporno, saj moramo tudi sami opraviti svoje delovne obveznosti.

Je pomembno, da imajo zadolžitve tudi predšolski otroci, še posebno bodoči prvošolci?

To je pomembno za vse otroke, ne le za bodoče prvošolce, tudi za mlajše. Seveda morajo biti zadolžitve prilagojene njihovi starosti. Ko ima otrok obveznost oziroma zadolžitev, se uči odgovornosti, sodelovanja, samostojnosti, solidarnosti ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 67 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

13/23

sobota

11/24

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....