Z vzpostavitvijo novega sistema obdelave z ultravijolično svetlobo zdaj tudi v Gozdu - Martuljku spet pijejo vodo najboljše kakovosti. / Foto: Tina Dokl

Spet pijejo dobro vodo

V vodohran v Gozd - Martuljku so namestili posebno napravo za ultravijolično dezinfekcijo, tako da vode ni treba več klorirati.

Gozd - Martuljek – Še jeseni so krajani Gozda - Martuljka negodovali nad slabo kakovostjo pitne vode, ki je bila po dolgotrajnem deževju pogosto motna in so jo morali prekuhavati. Kot je povedal direktor Komunale Kranjska Gora Blaž Knific, so težavo zdaj rešili z uvedbo tehnološko najsodobnejše metode obdelave vode, to je sistema ultravijolične dezinfekcije pitne vode.

»Voda obdrži vonj, okus in barvo, obenem pa na ta način iz nje odstranimo kar 99 odstotkov vseh mikroorganizmov. Z ultravijolično svetlobo obdelana voda tudi ne potrebuje kloriranja,« je povedal direktor Knific.

Z rešitvijo so zadovoljni tudi v Krajevni skupnosti Rute – Gozd Martuljek, Srednji Vrh. »Zaradi zaostrovanja meril za kvaliteto pitne vode je prevečkrat prišlo do potrebe po prekuhavanju, kar je, razumljivo, vznemirilo prebivalce, sploh mlade starše, ki v tej dolini še bolj kot drugje cenijo vodo – pri nas imamo vendarle najboljšo daleč naokrog,« je povedal Blaž Mertelj, predsednik sveta krajevne skupnosti.

»Sem človek, ki vedno stavi na to, da se o problemih pogovorimo. Zato smo se domenili za sestanek z odgovornimi, ki so se takoj odzvali. Že pred božičem smo se tako dobili z direktorjem Komunale Kranjska Gora Blažem Knificem in županom Janezom Hrovatom na zelo konstruktivnem sestanku. Zelo jasno sta napovedala, da bo težava do konca marca urejena z vzpostavitvijo sistema ultravijolične dezinfekcije vode. Sistem je bil vzpostavljen še pred dogovorjenim rokom, konec februarja, in videti je, da gre za res dobro rešitev. V času, odkar novi sistem deluje, se je že sestal svet krajevne skupnosti. Ugotavljamo, da je nov način čiščenja vode dober, zadovoljni pa smo tudi z načinom reševanja težave.«

V občini Kranjska Gora imajo sicer podoben sistem čiščenja že uveden na vseh večjih vodohranih. Zadovoljni so, pravi direktor Komunale, da so bili vsi vzorci vode v zadnjem obdobju skladni s predpisanimi zahtevami. Vodo tako s klorom obdelujejo zgolj še v nekaterih manjših vodohranih v Zgornjesavski dolini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 64 %
veter: -

13/23

sobota

11/24

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....