Karantena, omejitve in ukrepi

Kot je vsesplošno znano, je vlada sprejela kar nekaj odločitev in uredb v zvezi z ukrepi za zaščito zaposlenih v izogib okužbi z virusom. To so ukrepi, kot so delo od doma, čakanje na delo doma in v tej povezavi tudi ukrepi delodajalcev, kot so odobritve koriščenja različnih odsotnosti od dela. Večina teh odločitev bo najverjetneje zelo finančno prizadela določeno populacijo in posamezne družine. Zdi se mi, da bo tu treba vzeti v uvid vse te, ki bodo imeli nižje plače zaradi spoštovanja ukrepov in reševanja osebnih situacij – kot v primeru življenja oseb, ki so v rizičnih skupinah: starostniki, kronični bolniki, invalidni, bolni otroci in druge osebe s kroničnimi boleznimi, s katerimi bivamo, tudi zagotovitev varstva malih otrok, npr. v enodružinski skupnosti, kjer že sedaj živijo težko, brez dohodka pa bo to še težje.

Država kar naprej išče in bo našla vzvode, kako nas še zaščititi in nam priskočiti na pomoč, torej vsem zgoraj omenjenim ljudem. Menim pa, da če stopi več deležnikov skupaj, bo pomoč izdatnejša in bo zajela več pomembnih področij v življenju posameznika.

Kar nekaj podjetij in institucij je v teh razmerah, ki so nam spremenile način življenja, pristopilo k ublažitvi učinkov epidemije na vsakdanje življenje tako, da nam ponujajo nekatere svoje storitve brezplačno.

Tu imam v mislih tudi Gorenjski glas, ki skrbi, da novinarji skrbno in preudarno informirajo javnost o dogodkih doma in po svetu. Lahko bi priskočili na pomoč tako, da objavite to pismo v vednost vsem institucijam, ki so zadolžene za ugodje in storitve, ki jih uporabljamo prebivalci ne samo Kranja, ampak celotne Gorenjske. Vsi se moramo zavedati, da v danih razmerah obstaja velika možnost, da ljudem ne bo uspelo poravnati vseh obveznosti. Zato apeliram na vse institucije, ki so odgovorne za našo dobrobit in udobno bivanje, da razmislijo o možnosti delne oprostitve plačila položnic in obveznosti. Verjetno bo treba pripraviti obvestilo ter obrazec za prosilce morebitne delne oprostitve plačila z obrazložitvijo prosilca. Ne bi bilo pa nič narobe, če bi pripravili kakšen delež znižanja storitev v času te krize tudi za upokojence, saj nekateri že sedaj živijo na pragu revščine, sploh če doplačujejo še za zdravila.

Peter Žibert, Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT