Starši zdaj tudi učitelji

Izobraževanje na vseh ravneh že tretji teden poteka na daljavo in bo tako tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, o čemer bo odločila zdravstvena stroka, so minuli konec tedna sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. A čeprav se večina staršev še kako dobro zaveda, kako pomembno je v teh dneh ostati doma, da zaščitimo sebe in druge, pa mnogi kljub temu verjetno razmišljamo podobno – da bi se vse skupaj čim prej končalo in bi se otroci vrnili v šolske klopi.

Šolska ministrica je sicer že po prvem tednu ugotavljala, da je šolanje na daljavo dobro steklo, in se ob tem ni pozabila zahvaliti ravnateljem, učiteljem ter učencem in dijakom. Pri tem pa je pozabila na zelo pomemben člen, da učenje na daljavo poteka tako dobro, to so starši. Ne glede na to, ali so res pozabili ali pa si samo zatiskajo oči, na starše so preložili ogromno breme. Mnogi namreč v teh dneh delamo od doma, in če je že v normalnih razmerah včasih težko usklajevati službeno in družinsko življenje, je zdaj to še veliko težje, saj smo se čez noč spremenili še v učitelje. Zlasti na ravni osnovne šole se je namreč predvsem staršem treba zahvaliti, da so šolarji šolsko delo doma vzeli resno in se počasi navadili, da niso na počitnicah. Učitelji v svojih sporočilih, ki jih učencem posredujejo po elektronski pošti, v spletnih učilnicah in podobno sicer ves čas poudarjajo, da naj bi bili učenci sposobni vse opraviti sami, a verjemite, da predvsem v nižjih razredih ni tako, vsaj ne pri vseh predmetih. Tuji jezik recimo se je nemogoče učiti samo s pomočjo učnih listov, ki nam jih pošilja učiteljica, saj je treba otroku, če ne drugega, razložiti, kako se izgovarjajo posamezne besede. Poleg tega močno dvomim, da imajo vsi otroci doma svoj računalnik, da bi lahko povsem samostojno delali, zato vmes, ko opravljam svoje delo, hčerki narekujem še snov, ki jo je za tisti dan poslala učiteljica. Prav tako se je izkazalo za velik problem, da doma nimamo tiskalnika, ker doslej nismo imeli potrebe po njem. Ob tem je treba še upoštevati, da vsi šolarji nimajo enakih možnosti dostopa do svetovnega spleta.

Zato je ta čas resnično potrebno predvsem, da učitelji najdejo pravo mero, na kakšen način in koliko nove snovi naj bi otroci predelali v enem dnevu. Dejstvo je namreč, da mi po drugi strani ustreza, da so dopoldne otroci čim bolj zaposleni. Ne želim pa, da se šolsko delo razpotegne čez cel dan in celo v konec tedna. Zato velja upoštevati načelo, na katero je ob začetku šolanja na daljavo spomnil psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik: manj je več, več je lahko hitro preveč.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT