Parkirišča po Radovljici so v teh dneh prazna, še pred slabim mesecem dni pa od jutra do poznega popoldneva skorajda ni bilo mogoče dobiti praznega parkirnega mesta za kratek opravek v uradu ali nakup v trgovini v središču mesta.

Načrtujejo plačljiva parkirišča

V Radovljici je premalo parkirišč za obiskovalce in občane, ki pridejo z avtom v središče mesta po opravkih. Avtomobili so pogosto parkirani po ves dan, kar onemogoča dostopnost do parkirišč večjemu številu različnih uporabnikov.

Radovljica – S trenutnim režimom parkiranja v Radovljici ni zadovoljen nihče, pravi župan Ciril Globočnik. Obiskovalcem, navajenim na parkomate, se zdi sistem z nastavitvijo parkirne ure nezadosten in nepregleden, občani pa opozarjajo predvsem na pomanjkanje prostih parkirnih prostorov v času obratovanja ustanov v središču Radovljice, ko so parkirišča zasedena z avtomobili zaposlenih in drugih dolgotrajnih uporabnikov parkirišč.

Na radovljiški občini seveda razmišljajo o nujnem povečanju števila parkirišč, a pravijo, da želi občina kot dober gospodar najprej izkoristiti obstoječe vire in izvesti optimalno regulacijo obstoječih parkirnih površin. »Za rešitev problematike je izgradnja novih javnih parkirišč manj primerna, saj je v mestnem jedru Radovljice zaradi pomanjkanja zemljišč ta praktično nemogoča ali pa zelo draga, ker jih je treba zagotoviti v podzemnih garažnih hišah. Obstoječ parkirni režim z dve- ali triurnim brezplačnim parkiranjem na javnih parkiriščih se je izkazal za nezadostnega. Iznajdljivim posameznikom omogoča prestavljanje časa prihoda na parkirni uri ob sočasnem prestavljanju vozila z enega na drugo parkirno mesto in podobno. Če bi želeli izvajati popoln nadzor, pa bi bil potreben video ali stalni fizični nadzor na parkiriščih. Takšna rešitev je nesmotrna in draga,« pojasnjujejo.

Nove rešitve zato občina želi opredeliti v novem odloku o regulaciji mirujočega prometa. Osnutek odloka so občinski svetniki aprila lani že obravnavali, vendar so ga zaradi necelovite vsebine zavrnili. Ko ga bodo naslednjič obravnavali, ga bo zato že spremljal osnutek izvedbenega akta, ki bo opredeljeval območja različnih režimov parkiranja, pravice različnih uporabnikov parkirišč, možnosti plačevanja parkirišč in časovno omejitev brezplačnega parkiranja.

Občina bo morebitne prihodke iz naslova pobranih parkirnin vlagala v regulacijo in izgradnjo novih parkirnih površin ter alternativne sisteme mobilnosti, obljublja župan. Poudaril je še, da občina želi povečati dostopnost do najbolj kakovostnih parkirnih površin z ukrepi časovno omejenega parkiranja za obiskovalce javnih servisov ter možnostjo plačljivih parkirnih mest v območjih, na katera je velik pritisk uporabnikov. Na ta način naj bi namreč, kot pravi, destimulirali uporabo teh parkirnih mest za daljši čas, kot je to potrebno.

Predvsem pa si v Radovljici želijo sistemske rešitve, ki bodo izboljšale dostopnost do parkirišč čim večjemu številu različnih uporabnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...