Kam z viški izkopanega materiala

Ob gradnji druge predorske cevi bodo uredili šest lokacij viškov izkopanega materiala, zvečine na degradiranih območjih v jeseniški in kranjskogorski občini.

Mnoge domačine skrbi, v kakšnem stanju bodo ostale ceste po zaključku gradnje; imajo namreč slabe izkušnje z uničeno cestno infrastrukturo, ki je ostala po gradnji prve predorske cevi. V skladu z državnim prostorskim načrtom mora investitor, torej Dars, narediti posnetek ničelnega stanja cest, ki se bodo med gradnjo uporabljale za prevozne poti na gradbišča in do lokacij viškov izkopa, po zaključku del pa izvesti rekonstrukcijo teh cest.

Jesenice – Poklical nas je bralec, ki ga zanima, kako bodo ob gradnji druge cevi predora Karavanke poskrbeli za material, ki bo nastajal ob izkopu; zagotovo ga ne bo malo. In res, na Darsu predvidevajo, da bo na slovenski strani 428 tisoč kubičnih metrov izkopanega materiala, kar je za 171 olimpijskih bazenov.

Kot izhaja iz državnega prostorskega načrta za dograditev avtocestnega predora Karavanke, bodo uredili šest lokacij viškov izkopa, zvečine na degradiranih območjih v jeseniški in kranjskogorski občini. Tako naj bi viške izkopanega materiala odlagali na degradiranem območju ob Savi Dolinki vzhodno od Mojstrane, na degradiranem območju pred čistilno napravo vzhodno od Gozda - Martuljka, ob vzhodnem robu počivališča Jesenice, ob avtocestnem izvozu Jesenice zahod, ob avtocesti nasproti cestninske postaje Hrušica ter med regionalno cesto in Savo Dolinko pri portalnem območju. Na dodatni lokaciji na Plavškem Travniku pa naj bi viške zemeljskega izkopa skladiščili začasno, v času gradnje, po končani gradnji naj bi vzpostavili prvotno stanje.

Kot so pojasnili na Darsu, bodo viške materiala odvažali s tovornjaki, do vseh lokacij je dovoz že urejen oziroma ga bodo uredili, v glavnem pa bodo uporabljali regionalno cesto od gradbišča do odcepa za Mojstrano. Odloženi material bodo razgrinjali po plasteh ter zvaljali do predvidene zbitosti. Kot so poudarili, bodo v času prevažanja opravljali monitoring hrupa in prahu, ceste so dolžni čistiti, v bližini večjih odlagališč pa ni stanovanjskih objektov.

V sklopu del bodo zgradili tudi tri mostove preko Save Dolinke, in sicer viadukt na avtocesti, nadomestni most na lokalni cesti pri Hrušici (obstoječi dotrajani most bodo odstranili) ter most na dovozni cesti do lokacije viškov izkopa in avtocestne baze Hrušica.

Kot izhaja iz državnega prostorskega načrta, bodo po zaključku del lokacije viškov izkopa krajinsko uredili: posejali travo in zasadili drevje in grmovnice, zlasti avtohtone vrste. Pri tem naj bi posebno pozornost namenili preprečitvi naselitve in razvoja tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...