Direktor in trener Kolesarskega kluba Kranj Matjaž Zevnik / Foto: Tina Dokl

Trenutno so v mat poziciji

Letošnja kolesarska sezona je bila zelo kratka, saj se je prekinila tako rekoč na začetku. Tudi v Kolesarskem klubu Kranj so bili le na startu dveh dirk – in čeprav so sezono začeli obetavno, so trenutno glede nadaljevanja zelo negotovi.

Mednarodna kolesarska zveza je zaradi pandemije koronavirusa do konca aprila odpovedala vsa kolesarska tekmovanja pod svojim okriljem. Med odpovedanimi so tudi največje kolesarske enodnevne dirke, spomladanske klasike Pariz–Roubaix, Valonska puščica, dirka Liege–Bastogne–Liege in Amstel Gold. Že prej so bile odpovedane dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, Strade Bianche, Milano–San Remo, dirki po Siciliji in Baskiji, dirka po Flandriji in dirka po Romandiji. Trenutno potekajo tudi pogovori o usodi prve od največjih tritedenskih dirk, velikega italijanskega kroga.

Kranj – Med športniki, ki bi se ob normalnih razmerah pripravljali na prve vrhunce sezone, so prav gotovo tudi kolesarji. O tem, kako so se z razmerami zaradi koronavirusa morali sprijazniti v najmočnejšem gorenjskem kolesarskem kolektivu, sva se pogovarjala z direktorjem in glavnim trenerjem Kolesarskega kluba Kranj Matjažem Zevnikom.

Z novo tekmovalno sezono ste začeli prve dni tega meseca, že hitro pa ste jo morali končati. Po mesecih priprav to gotovo ni bilo lahko. Kako ste se pripravljali?

Treninge za letošnjo sezono smo s člansko ekipo začeli sredi novembra. Potem ko se je Tadej Valjavec odločil, da se raje posveti delu z ekipo dečkov, sem člane znova prevzel sam, še vedno pa v klubu opravljam tudi funkcijo direktorja. Kot vsako leto smo se na sezono začeli pripravljati zelo resno. Članska ekipa ni več tako mlada, kot je bila minula leta, zato smo načrtovali še več odmevnih rezultatov. Veliko smo trenirali v Strunjanu, kjer imamo pripravljalno bazo že več let. Tam smo naredili 22 dni skupnih priprav, prav tako pa smo trenirali doma.

Je članska ekipa ostala enaka kot lani?

Ekipa se ni veliko spremenila. V njej ostajajo Jaka Primožič, Nik Čemažar, Luka Lakota, Luka Čotar, Filip Kvasina in Aleš Pirih. Luka Zlate je v moštvo prišel iz mladinske vrste, prav tako se je ekipi pridružil nekdanji veslač Marko Hladnik iz Tržiča, iz ekipe Bleda pa je k nam prišel Uroš Repše. Tako imamo v članskem moštvu devet kolesarjev.

Domov po eni uri

Kako vam je šlo na prvih tekmah?

Uvodna tekma je bil tako imenovani Trofej Umag, dirko pa so naši zaključili v glavnini. Še več smo nato pričakovali na Trofeji Poreča. Tam smo nastopili res dobro in tudi rezultati so bili opazni, saj je Luka Čotar v močni konkurenci osvojil šesto mesto. Že čez dva dni smo šli na dirko Istrska pomlad, vendar pa smo uro po tem, ko smo prišli na prizorišče, že odpotovali domov, saj so dirko odpovedali. Ker veliko tekmujemo v Italiji, so se kmalu začele odpovedi za marec napovedanih dirk, sedaj so odpovedne tudi aprilske. Prav tako so odpovedane reprezentančne dirke, saj imamo v ekipi tudi tri reprezentante.

Ali trenutno sploh lahko trenirate in ali lahko delate načrte za naprej?

Lahko rečem, da smo sedaj v mat poziciji. Še sam ne vem, kaj storiti. Dobili smo tudi odpoved za dirko na Poljskem, jasno je že, da ne bo dirke Po Sloveniji, da so preložene olimpijske igre in da ne vemo, kdaj in ali sploh se bo sezona nadaljevala. Odpovedi ena za drugo so bile stres za nas vse in kar nekaj časa smo potrebovali, da smo se sprijaznili s tem stanjem. Sedaj smo sklenili, da začnemo priprave tako rekoč na novo, saj so zadnje napovedi, da bo prvi novi start v sezono – če bo seveda vse po pričakovanjih – šele sredi maja. Pa še temu po mojem mnenju nihče več ne verjame ...

Kranjske dirke še niso odpovedali

Kako trenirate po novem?

Skupaj seveda ne smemo več trenirati, zato vsak trenira individualno. To je kar težko, se pa vsi skupaj tolažimo s tem, da so vsi tekmeci v enakem položaju. Upamo, da bomo vsaj konec aprila spet lahko vsaj dokaj normalno trenirali in da bo konec maja morda tudi že kakšna dirka. Še vedno računamo na dirko po Zgornji Avstriji, na posamično državno prvenstvo konec junija in na dirko po Srbiji. Še vedno se pripravljamo tudi na našo, kranjsko dirko, ki je načrtovana 25. in 26. julija. Ta je pač še tako daleč, da še ne razmišljamo o odpovedi. Se pa bojimo najbolj črnega scenarija. Če bodo namreč odpovedali Dirko po Franciji, se lahko zgodi, da bodo odpovedali tudi vse dirke do konca sezone ...

Zadnja leta ste konec maja v Kranju pripravljali Scottov kolesarski dan. Ste prireditev odpovedali?

Nismo je odpovedali. Za zdaj smo jo le prestavili. Točnega datuma, kdaj bo prireditev potekala, še nimamo. Želimo si, da bi prireditev, ki je bila dobro sprejeta in je namenjena predvsem družinam, lahko izpeljali, ko se situacija v Sloveniji in svetu umiri.

Najtežja je negotovost

V klubu ste zadnja leta težko pridobivali sponzorje in trenutna situacija za vas gotovo ne pomeni kaj dobrega. Kako boste ukrepali?

Zagotovo smo zaskrbljeni, kako bo šlo naprej. Bojimo se celo za obstoj kluba, saj je jasno, da bo šlo kolesarstvo z odpovedjo dirk lahko le navzdol. Za nas je velik udarec že odpoved dirke Po Sloveniji. Če nam bo uspelo organizirati kranjsko dirko, bo ta letos edina, ki bo potekala pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. Seveda si želimo, da bi nam ostali zvesti vsaj sponzorji, saj smo tako rekoč odvisni zgolj od njih. Za gledalce pač nimamo vstopnine. Seveda upamo tudi na pomoč občine in kljub vsemu ostajamo optimisti, čeprav smo res zelo negotovi.

Najbrž trenutno stanje ni težko le za vaše najboljše tekmovalce, ampak tudi za najmlajše in razvoj kolesarstva. Kako razmišljate?

Pri dečkih imamo v tej sezoni tri trenerje. Poleg Tadeja Valjavca sta to še Aljaž Kostelec in Jan Kušar. Pri mladincih je trener ostal Nace Korošec. Seveda tudi v mlajših kategorijah ne smejo trenirati skupaj. Trenerji so jim dali programe za treninge, vendar je zlasti pri najmlajših nujna pomoč staršev, ki jih spremljajo na treningih. Sicer pa bo treba vse spet začeti od začetka. Gotovo si bo kdo v tem času tudi premislil. Sedaj je jasno le to, da so vse dirke do nadaljnjega zanje odpovedane.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/22

sobota

12/24

nedelja

14/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 12:36, 5. junij

Vse gre v to smer, da se nova bolnica gradi v Radovljici kot je bilo predvideno !
Ja, fuj SDS kader !!