Matic Kavčič z družino / Foto: osebni arhiv

Pomoč Žirovcem iz Kitajske

Žirovec Matic Kavčič, ki z družino živi na Kitajskem, se je ob opazovanju dogodkov v zvezi z epidemijo novega koronavirusa v Sloveniji odločil svojim rojakom priskočiti na pomoč z zaščitno opremo. Občinski Civilni zaščiti je s pomočjo kitajskih kolegov med drugim podaril nekaj tisoč zaščitnih mask.

»Omejeni so bili tudi izhodi v trgovine, kamor si smel zgolj z dovolilnico. Na vsakih nekaj kilometrov ter pred vhodi v katerokoli ustanovo ali podjetje so bile kontrolne točke, na katerih so ti izmerili telesno temperaturo. Pregledovali so tudi stanovanja in nam merili temperaturo.«

Žiri – »Skozi to, kar se dogaja v Sloveniji, smo pred meseci šli tudi na Kitajskem. V določenih trenutkih smo imeli občutek, kot da je konec sveta,« je razmere, ki so jih doživljali na Kitajskem, opisal Matic Kavčič. Ko je ugotovil, da je Slovenija na enaki poti in da imamo prav tako kot na Kitajskem v času najhujše epidemije težave s pomanjkanjem zaščitne opreme, se je skupaj s kitajskimi kolegi odločil pomagati. Zbrali so nekaj tisoč zaščitnih mask, očal, oblek in rokavic ter jo poslali Civilni zaščiti v Žireh.

»V Žireh imam veliko sorodnikov in prijateljev še iz mladosti. Med njimi jih veliko deluje v prostovoljnih gasilskih društvih in pri Civilni zaščiti in prav ti bodo imeli največ stikov z morebitnimi obolelimi,« je razložil Matic Kavčič. Zato se je takoj obrnil na kolege in znance na Kitajskem ter jim omenil, da se tudi Sloveniji bliža 'tornado virusa'. »Veliko jih je bilo pripravljenih pomagati, pri čemer smo se tudi iz lastnih izkušenj zavedali, da je v teh razmerah zaščitna oprema vredna več od vsakega denarja.« Uspelo jim je zbrati nekaj tisoč kosov različne zaščitne opreme, saj kot pravi, imajo v bližini veliko proizvajalcev zaščitnih mask in ostale opreme. Zaveda se namreč, da najhujše Slovenijo šele čaka, saj so sami to doživljali še nedolgo nazaj. »V času najstrožje karantene, ki je trajala približno tri tedne, smo imeli občutek, da je konec življenja, kot smo ga poznali do tedaj,« je poudaril in dodal, da so morali večino časa preživljati med štirimi stenami. Najhuje je bilo za tiste, ki so se vrnili z bolj ogroženih območij, saj so bili po njegovih besedah tako rekoč »zapečateni« v svojih stanovanjih. Tudi za druge prebivalce so veljali zelo strogi ukrepi. »Omejeni so bili tudi izhodi v trgovine, kamor si smel zgolj z dovolilnico. Na vsakih nekaj kilometrov ter pred vhodi v katerokoli ustanovo ali podjetje so bile kontrolne točke, na katerih so ti izmerili telesno temperaturo. Pregledovali so tudi stanovanja in nam merili temperaturo.«

Kot pravi, so zdaj ukrepi že malo manj strogi, a še vedno obstajajo določene točke, na katerih merijo temperaturo. Najtežje je bilo po njegovih besedah mlajšim otrokom dopovedati, da morajo redno nositi maske, da se ne smejo dotikati gumbov v dvigalih, da se ne dotikajo obraza in si čim pogosteje umivajo roke. »Zato smo jim predvajali poučne risanke, ki opisujejo ukrepe in posledice, če zboliš,« je pojasnil in dodal, da v to, da nekako zaposlijo otroke, vložijo veliko energije. Šole so namreč zaprte že vse od sredine januarja. A zaradi strahu pred tem, da bi zboleli, so vztrajali in ostajali doma, čeprav je bilo težko, saj so se zavedali, da je vsak odhod od doma predstavljal tveganje.

Za konec je kljub temu postregel z nekaj spodbudnimi besedami. »Ta čas se razmere na Kitajskem hitro izboljšujejo, ljudje postajajo nekoliko bolj odprti in sproščeni.« Kljub temu pa ostajajo previdni in se izogibajo tesnim stikom, če to ni potrebno. »Ostajajo pa skrbi, kaj bo z gospodarstvom, zdaj ko je tudi preostali svet že več ali manj v karanteni,« je še dodal Matic Kavčič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?