Dijaki Gimnazije Kranj so bili na letošnjem tekmovanju za Cankarjevo priznanje najuspešnejši doslej. / Foto: arhiv Gimnazije Kranj

Izabela Letonja državna prvakinja

Na tekmovanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje so se tudi letos izkazali dijaki Gimnazije Kranj, ki so osvojili kar šest zlatih priznanj, imajo celo državno prvakinjo in državnega podprvaka.

Kranj – Na nedavno državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje se je uvrstilo sedem dijakov Gimnazije Kranj. V kategoriji prvih in drugih letnikov je dijakinja prvega letnika Izabela Letonja osvojila naslov državne prvakinje. Za svoj esej je dosegla maksimalnih petdeset točk. V kategoriji tretjih in četrtih letnikov pa se je najbolj izkazal dijak četrtega letnika Andraž Rakovec, ki je z 48 točkami osvojil naslov državnega podprvaka. Njun uspeh so s svojimi dosežki dopolnili še drugi dijaki Gimnazije Kranj. Dijaki četrtega letnika Marcel Malovrh, Jaka Florjančič in Martina Potočnik so dosegli 46 točk ter zasedli četrto mesto in si prislužili zlato priznanje. Zlato priznanje je prejela še dijakinja prvega letnika Neja Prodan, Tia Vita Ćurčić pa se je razveselila srebrnega Cankarjevega priznanja. V okviru tekmovanja morajo dijaki napisati poglobljen in kritičen esej na tematiko izbranih del, je pojasnil Andraž Rakovec in dodal, da so dijaki prvih in drugih letnikov letos prebirali roman Marjana Tomšiča Oštrigeca in novelo Cirila Kosmača Tantadruj, dijaki tretjih in četrtih letnikov pa znanstvenofantastični roman Douglasa Adamsa Štoparski vodnik po galaksiji in kriminalni roman Maje Novak Cimre.

»Odlični rezultati so na tekmovanju za Cankarjevo priznanje stalnica za našo gimnazijo, a letošnje tekmovanje je bilo eno izmed najuspešnejših doslej,« so poudarili na gimnaziji in dodali, da so njihovi dijaki s tem dokazali, da sodijo v vrh najboljših piscev, obenem pa potrdili dobro delo na šoli, predvsem profesorjev slovenščine. Andraž Rakovec se je posebej zahvalil njihovi mentorici, profesorici Martini Lušina Basaj, ki z dijaki na pripravah podrobno in poglobljeno obravnava razpisana dela. Na pripravah sta jim bili letos v pomoč še nekdanji dijakinji gimnazije in sedanji študentki slovenistke Jera Oražem in Nastja Bitenc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 67 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

13/23

sobota

11/24

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....