Foto: Gorazd Kavčič

Ne obiskujmo se

Medsebojno obiskovanje v zasebnih prostorih ta hip predstavlja največje tveganje za okužbo s covidom-19, ugotavlja dr. Miroslav Petrovec. Zato tudi velikonočne praznike praznujmo letos na način, da obrnemo krivuljo števila okuženih navzdol, svetuje prof. dr. Bojana Beović. Za to si mora prizadevati prav vsak izmed nas.

Ljubljana, Kranj – Četrtega aprila je minil en mesec, kar smo v Sloveniji zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Tri tedne potekajo v državi intenzivni ukrepi, ki hromijo naše življenje. V soboto, 4. aprila, do polnoči je bilo pozitivnih dvajset ljudi, nobenega novega primera niso zabeležili na širšem Gorenjskem. Umrlo je največ ljudi doslej, šest, skupaj že 28. V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 997 potrjenih okužb, od tega 156 pri zaposlenih v zdravstvu. Testiranih je bilo 27.764 ljudi.

Hospitaliziranih je 108 bolnikov, od tega 31 v intenzivni negi. Vse več je ozdravelih, iz bolnišnic so jih v preteklih dneh odpustili 98. Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci v nedeljo, 5. aprila, povedal, da po poročanju policije državljani upoštevamo ukrepe in navodila. »Tudi imunologi ugotavljajo, da smo v Sloveniji ukrepe vzeli resno. Krivulja v primerjavi z drugimi državami deluje ugodnejše, kar nas ne sme zaslepiti. Vsaj še dva do štiri tedne bomo morali ravnati samozaščitno. A tudi potem korak za korakom, ob zavedanju, da bomo še nekaj časa živeli z virusom.«

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 v okviru Ministrstva za zdravje prof. dr. Bojana Beović je potrdila, da število trenutnih primerov na na srečo ni tako, kot v epicentrih držav, kot sta Italija in Španija. Še vedno zdravljenje vseh, ki potrebujejo hospitalizacijo in zdravljenje na intenzivni negi pri nas poteka tako, kot je treba. Ta pomembni kratkoročni vmesni cilj smo dosegli, je prepričana Beovićeva. Kakšno pa je stanje sedaj? »Velik problem predstavljajo domovi za starejše, ki so žarišče; starost je tudi dejavnik tveganja za težek potek te bolezni. Organizirane so zdravstvene skupine iz zdravstvenih domov, bolnišnic, ki pomagajo v domovih.« Epidemija pa ne poteka samo v domovih za starejše, je opozorila Beovićeva: »Še vedno imamo stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni. Z doseženimi ukrepi nam je epidemijo uspelo spraviti v neko stacionarno stanje, številke navzdol na krivulji pa nam še ni uspelo obrniti. Prej jo bomo, prej se bo življenje normaliziralo. To pa lahko storimo s še boljšim upoštevanjem ukrepov.«

Dr. Miroslav Petrovec, član strokovne skupine za covid-19, je zagotovil, da je v Sloveniji za laboratorijsko diagnostiko odlično poskrbljeno: »Epidemijo lahko spremljamo in vodimo na tak način, da primere zanesljivo odkrivamo in ukrepamo. Trudili smo se z nadčloveškimi napori, da smo zagotovili zadostno dobavo reagentov in da nihče od tistih, ki je testiranje potreboval, ni ostal brez kvalitetnega testa.« Za t. i. hitre teste, ki se pojavljajo na trgu, pa je poudaril, da niso zanesljivi.

Da so ukrepi v državi primerni in da delujejo, se strinja dr. Petrovec. A tudi opozarja, da bo treba narediti še več za to, da krivuljo števila okuženih obrnemo navzdol. Kot ugotavlja, medsebojno obiskovanje v zasebnih prostorih ta hip predstavlja največje tveganje za okužbo s covidom-19. »Bojim se, da to izhaja iz druženj, ki so se z javnih krajev, kjer so zdaj prepovedana, preselila v zasebne prostore.« Njegovo sporočilo je jasno: ostanimo doma.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr. med, je medtem že napovedal, da bodo kmalu začeli sprejemati tiste paciente, ki so jim odložili obravnave zaradi novega koronavirusa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 74 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...