Blanka Trampuš, vodja Centra kriznega odziva v občini Medvode / Foto: Gorazd Kavčič

Prostovoljstvo je prioriteta

Prostovoljka Blanka Trampuš je vodja Centra kriznega odziva v občini Medvode, kjer skrbijo tudi za interventno oskrbo starejših občanov in dostavo nujnih življenjskih potrebščin.

Medvode – Občina Medvode je že 15. marca vzpostavila interventno oskrbo starejših, ki lahko na telefonski številki 01 361 95 14 naročijo dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Tudi sicer so v tamkajšnjem štabu Civilne zaščite zelo aktivni in se trudijo, da bi širjenje koronavirusa čim bolj zajezili. Uvedli so kar nekaj ukrepov, med drugim zaporo lokalnih cest do priljubljenih turističnih in pohodniških točk.

Pomagajo jim tudi številni prostovoljci, ki so se takoj javili in jih ni bilo treba iskati s pozivi. Med njimi je tudi Blanka Trampuš, domačinka iz Studenčic, vodja Centra kriznega odziva, ki deluje v prostorih Športne dvorane Medvode. »Sem še v službi, a delam od doma. Brez pomislekov sem se odzvala. Delo prostovoljke mi je prioriteta,« je povedala. Prostovoljka je tudi sicer. Je predsednica Krajevnega odbora Rdečega križa Medvode in tudi članica Štaba Civilne zaščite Občine Medvode. Biti prostovoljka v teh izrednih razmerah zaradi koronavirusa je drugače, kot je bila vajena doslej. »Kljub temu da gre za virus, ki je zelo nalezljiv, ni bilo bojazni, da se ne bi odzvala. Vem, kako je treba poskrbeti za zaščito. Po izobrazbi sem zdravstvena delavka, a v zdravstvu ne delam več, vem pa, kako je treba postopati. Peto leto delujem v Rdečem križu in v tem času sem bila na številnih izobraževanjih. Včasih sem se že spraševala, kaj mi je treba vse to vedeti, sedaj pa vidim, da mi pridobljena znanja pridejo še kako prav. Epidemija sicer ni bila ciljna tematika naših izobraževanj, česa takšnega ni nihče pričakoval, v osnovi pa je treba ravnati kot v vseh drugih elementarnih nesrečah. Moja naloga kot vodje Centra kriznega odziva je poskrbeti tudi za vse druge v ekipi. Posredujem navodila glede razkuževanja, pravilnega nošenja mask, oblačenja in slačenja zaščitnih rokavic ...,« je pojasnila.

Na območju občine Medvode se je odzvalo okrog sto prostovoljcev. »Število se dnevno spreminja. Odziv je bil nepričakovano velik in to je zelo pohvalno. Prostovoljci smo starostno mešana populacija. Med nami so tudi uslužbenci javnih zavodov, Karitas, Rdečega križa, odzvali so se tudi občinski svetniki … Za vsak teden naredimo seznam dnevnih ekip, v katerih so po tri osebe: voznik in dva člana, ki gresta ali v lekarno ali v trgovino, in potem vse razvozijo do naročnikov,« pravi in dodaja, da se število klicev povečuje. »Zelo veliko je potreb za dostavo zdravil, tudi živil. Včasih kdo zraven naroči tudi še za soseda. Kličejo večinoma starejši s celotnega območja občine, odzovemo pa se tudi na klice drugih občanov, za katere ocenimo, da prav tako potrebujejo pomoč. Dobili smo celo že klice iz mestnih občin Ljubljana in Kranj, a interventno oskrbo nudimo le našim občanom.«

Njen dan prostovoljke se uradno začne nekaj pred osmo uro zjutraj in zaključi okrog četrte popoldan. Za zdaj je s situacijo zadovoljna. »Odziv prostovoljcev je odličen, smo dobra in uigrana ekipa. Vse pohvale vsem, ki tudi kot prostovoljci delajo v teh težkih časih,« je še dejala in poudarila, naj se vsi držimo navodil pristojnih in skrbimo za svoje zdravje in za zdravje drugih. Na območju medvoške občine so bili do včeraj trije potrjeni primeri okužbe s koronavirusom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?