Monika Ažman / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Dan, posvečen medicinskim sestram, babicam ...

Današnji svetovni dan zdravja je posvečen medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam. »To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela, poklic, v katerem smo ljudje s čutom za pomoč in empatijo, poklic, ki je po mojem prepričanju najlepši na svetu,« je sporočilo Monike Ažman, predsednice Zbornice – Zveze. Letošnji dan je tudi sicer precej drugačen, dodaja minister za zdravje.

Ljubljana, Kranj – Letošnji svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, je posvečen podpori medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege in babicam pri njihovem delu. Izvajalci zdravstvene in babiške nege so temelj vsakega zdravstvenega sistema in predstavljajo najštevilnejšo poklicno skupino v zdravstvu. V Sloveniji jih je več kot 21 tisoč, potrebe po teh kadrih pa še naraščajo. Po številu medicinskih sester (brez zdravstvenih tehnikov in babic) na sto tisoč prebivalcev je Slovenija po podatkih NIJZ šele na 14. mestu od 17 primerjanih držav v Evropski uniji.

Kadri, ki so tudi zdaj v »prvih bojnih vrstah«

Tudi v teh težkih časih epidemije novega koronavirusa so to kadri, ki so z ostalimi delavci v zdravstvu v »prvih bojnih vrstah«, poudarjajo na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza). »Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice smo odločilni pri krepitvi zdravstvenega sistema in ključni za doseganje cilja univerzalne dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse. V teh kriznih razmerah, s katerimi se soočamo, pa se medicinske sestre po vsem svetu usmerjamo predvsem v zaščito najranljivejših skupin prebivalstva, za katere okužba s koronavirusom predstavlja resno grožnjo. Časi, ki so pred nami, ne bodo lahki, a verjamem, da bomo zdržali tudi to preizkušnjo,« sporoča Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze.

Spominjajo se utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege

Poleg tega je Svetovna zdravstvena organizacija v počastitev dela izvajalcev zdravstvene in babiške nege leto 2020, v katerem obeležujemo dvestoto obletnico rojstva britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege, razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. Nightingalova je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in pomemben mejnik v poklicu medicinske sestre. Za »slovensko Florence« velja Angela Boškin, prva šolana medicinska sestra v Sloveniji.

Leto 2020 je torej posvečeno ljudem, ki opravljajo ta plemeniti poklic, ki je, kot opozarja Monika Ažman, v Sloveniji postal žal podcenjen in deficitaren. »To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela, poklic, v katerem smo ljudje s čutom za pomoč in empatijo, poklic, ki je po mojem prepričanju najlepši na svetu,« prepričljivo pove.

Letošnji dan je precej drugačen

Za letošnji svetovni dan zdravja je minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da si ga bomo zapomnili drugače kot sicer. Od pandemije španske gripe pred stotimi leti se je v družbi na področju zdravstva veliko spremenilo. Kot pravi minister Gantar, smo priča napredku na področju medicine, vendar se na drugi strani soočamo s popolnoma drugačnimi izzivi. »Vrhunska medicina je žal namenjena le manjšemu številu ljudi na zemlji, medtem ko se v mnogih državah soočajo s problemi dostopnosti do javnega zdravstva, do osnovnih zdravstvenih storitev,« je opozoril. Razmisliti je zato treba o tem, na kakšen način bo družba pravičnejša do ljudi, še posebej na področju zdravja, ki je temeljna človeška vrednota. »Pri soočanju s pandemijo covida-19 ugotavljamo velike razpoke in pomanjkljivosti v zdravstvenih sistemih, ki smo jim do nedavnega še zavidali.« Minister Gantar je zadovoljen, da smo v Sloveniji vztrajali pri solidarnostnem sistemu, ki temelji na javnem zdravstvu in ki se je izkazal v aktualnih razmerah. Prepričan je, in tu jim gre njegova zahvala, da v zdravstvu ne bi bili tako uspešni brez medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 74 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...