V pripravi že novi ukrepi

Državni zbor je potrdil mega paket ukrepov državne pomoči prebivalcem in podjetjem, prizadetim zaradi epidemije covida-19. V pripravi je že naslednji sveženj ukrepov.

Ljubljana – Interventni ukrepi v mega paketu, ki ga je v četrtek potrdil državni zbor, so vredni okoli tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja z možnostjo podaljšanja za dodaten mesec. Vlada je takoj pristopila tudi k pripravi drugega paketa. Oblikovala je pet delovnih skupin, ki naj bi do četrtka pripravile poročilo s predlogi, na podlagi katerega bo svetovalna skupina pod vodstvom nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika pripravila predlog smernic za nov sveženj ukrepov. Po napovedi uradnega govorca vlade Jelka Kacina mora biti uveljavljen do konca aprila.

Tudi prvi protikoronski zakonski sveženj je v večjem delu namenjen pomoči gospodarstvu. Država bo med drugim prizadetim podjetjem krila nadomestila plač delavcem na čakanju na delo ter vse socialne prispevke, aprila in maja pa bo poravnala tudi prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene v zasebnem sektorju, ki v času epidemije delajo. Zakon predvideva krizni dodatek za nadpovprečno izpostavljene zaposlene v boju z epidemijo, ki bo v javnem sektorju znašal do sto odstotkov urne postavke osnovne plače, v zasebnem sektorju pa dvesto evrov. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne dalje bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica, samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci bodo prejeli mesečni temeljni dohodek, oproščeni bodo plačila socialnih prispevkov. Upokojenci z najnižjimi pokojninami, redni študentje in prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek. Med drugim bo država tudi jamčila za obveznosti kreditojemalcev v primeru odobrenega enoletnega odloga plačevanja posojil, bodo pa banke na odloženi del glavnice še vedno obračunavale obresti.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so pozdravili sprejete ukrepe vlade, a opozarjajo, da so v zakonskem paketu nekatere varovalke nesmiselne, zato naj jih vlada odpravi v drugem paketu: »Nismo zadovoljni z varovalkami v t. i. megazakonu, zaradi katerih marsikdo ne bi bil upravičen do pomoči države. Naša osrednja naloga je, da dosežemo, da se v naslednjem antikoronskem paketu odpravijo vse neživljenjske in po naši oceni nesmiselne varovalke.«

O drugem paketu so se delodajalci v soboto na Brdu pri Kranju že pogovarjali s pristojnimi ministri in predlagali tudi sprejetje ukrepov za zagotovitev likvidnosti podjetij. V Gospodarski zbornici Slovenije so tako ocenili, da bi moral biti drugi paket, da bi podjetjem omogočil obstoj in ponovni zagon, prav tako vreden okoli tri milijarde evrov. Včeraj je vlada podobno srečanje pripravila še s sindikati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

6/19

nedelja

9/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...