Ansambel Lun'ca; Gašper Seljak je drugi z leve. / Foto: Tina Dokl

Na Jakoba gremo

Ansambel Lun'ca je na domači narodno-zabavni glasbeni sceni prisoten že šest let. Vsi njegovi člani so Štajerci, razen Gašperja Seljaka, ki prihaja iz Gorenjske, natančneje iz Preddvora. Na gregorjevo je ansambel na družbenih omrežjih predstavil nežen valček, nedavno pa tudi koračnico Na Jakoba gremo.

Glavno poslanstvo ansambla Lun'ca je širiti in ohranjati slovensko narodno-zabavno glasbo, ki jo, kot pravi njihov član Gašper Seljak, nosijo s seboj na vsakem koraku. Kot petčlanska zasedba, trio s pevko in pevcem, poleg štiriglasnega petja narodno-zabavne glasbe igrajo tudi zabavno glasbo, slovenske popevke in seveda nepozabne ljudske pesmi, kjer se jim ljudje še prav posebej radi pridružijo pri petju. 

Ansambel deluje letos že šesto leto. »Vesel sem, da sem pred dobrima dvema letoma stopil v čevlje odličnega pevca in govornika Žiga Derška, s katerim smo res v dobrih odnosih,« pravi Gašper, ki je edini član ansambla, ki ni Štajerec, saj prihaja iz Gorenjske, natančneje Preddvora. Vendar Lun'co na Gorenjskem dobro poznajo, Gašper pa je tudi član ekipe Radia Gorenc.

Lun'ca so poleg Gašperja še pevka Ana Šket, Alen Tilinger (harmonika), Miha Selič (kitara) in basist Luka Pintarič.

Veliko ljudi Gašperja vpraša, kaj pa harmonika, saj pri Lun'ci poje. »Zanima jih, ali jo še igram,« se nasmehne mladi glasbenik, ki so ga ljudje najprej spoznali skozi njegovo igranje na diatonično harmoniko oziroma frajtonarico. Znan je bil po tem, da če ste ga povabili na kakšno praznovanje rojstnega dne, abrahama ali česa podobnega,  je bil njegov repertoar skladb izjemen. Igral je lahko ure in ure. Seveda igranja na harmoniko ni opustil. Še jo igra, in to kar precej, jim odgovarja in doda, da tudi pri Lun'ci še poprime zanjo. Z ansamblom nastopajo po vsej Sloveniji in tudi v tujini, na Švedskem in po Nemčiji. »Udeležili smo se raznih festivalov in osvojili tudi kar precej nagrad,« pove.

Člani ansambla Lun'ca so polni energije, motivirani in predani delu. V prihodnosti se jim zagotovo obeta še veliko novih skladb in projektov, je bil pa tudi začetek letošnjega leta zelo obetaven.

»Nedavno smo v sodelovanju s Planinskim društvom Preddvor in Branetom Tičarjem ustvarili poskočno koračnico Na Jakoba gremo. Za glasbo in besedilo skladbe je poskrbel Brane, za aranžma pa Boštjan Grabnar,« razloži Gašper. Videospot za omenjeno skladbo naj bi posneli ravno v teh mesecih, in sicer kar na Sv. Jakobu nad Preddvorom, a ker je stanje zaradi epidemije novega koronavirusa, kakršno je, bo vse skupaj seveda nekoliko počakalo. Skladbi pa vseeno lahko prisluhnete na YouTubu. Opremili so jo tudi s simpatičnimi fotografijami te zelo priljubljene pohodniške točke nad Preddvorom.

Na gregorjevo pa je na družbenih omrežjih Lun'ca predstavila še nežen valček z naslovom Ti si drugačen. »Skladbo smo sicer premierno predstavili že na festivalu Graška Gora poje in igra 2018, kjer je prejela tudi nagrado za najboljši aranžma, prav tako pa smo si z njo pripeli in priigrali zlatega pastirčka,« je ponosen Gašper, saj se pod valček  podpisujeta dva odlična in zelo priznana avtorja: melodija in aranžma sta delo izvrstnega Martina Juharta, besedilo pa je spesnil prav tako vedno izjemni Igor Pirkovič.

Dokler bo v Sloveniji družabno življenje v krču, pa so se člani Lun'ce prilagodili in se odločili, da se njihova ljubezen do glasbe in nastopanja oziroma igranje preseli na splet. Ob nedeljah bodo tako zaigrali vsak iz svojega doma in potem posnetek objavili na družbenih omrežjih. »Minulo nedeljo smo to že storili,« še pove Gašper.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/22

sobota

12/24

nedelja

14/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 12:36, 5. junij

Vse gre v to smer, da se nova bolnica gradi v Radovljici kot je bilo predvideno !
Ja, fuj SDS kader !!