Na portalu e-uprava je možno vlogo za prijavo začasnega prebivališča oddati tudi brez uporabe digitalnega potrdila. Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika so v zadnjih dneh prejeli približno tri tisoč vlog na dan, še marca pa so jih po trideset dnevno. / Foto: Gorazd Kavčič

Imate bivališče v drugi občini?

Ste se preselili v drugo občino in »pozabili« prijaviti novo prebivališče? Ta čas upravne enote sprejemajo le elektronske vloge, rešujejo pa le nujne.

Kranj – Zaradi nedavne omejitve gibanja na občino prebivališča je postalo zelo pomembno vprašanje, kje imamo prebivališče sploh prijavljeno. Po zakonu bi sicer morali novo stalno ali začasno prebivališče prijaviti v osmih dneh, a v praksi tega določila mnogi ne upoštevajo, zato so se ti državljani zdaj znašli v precejšnji zagati. To dokazuje tudi povečano število elektronskih vlog in povpraševanj na upravnih enotah v zadnjem tednu.

Tudi na Upravni enoti Kranj ugotavljajo, da se je število elektronskih vlog za prijavo stalnega ali začasnega bivališča v zadnjem tednu povečalo, še bolj pa število telefonskih klicev in elektronskih vprašanj. »Upravna enota prijavo oziroma odjavo prebivališča izvede, če so izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Za prijavo prebivališča je pomembno, da je posameznik dejansko tudi nastanjen na prijavljenem naslovu. V primeru dvoma upravni organ lahko uvede postopek preverjanja resničnosti prijave prebivališča,« je razložil načelnik UE Kranj Matjaž Dovžan.

Prijavo oziroma odjavo prebivališča je sicer na upravni enoti možno urediti tudi v času posebnih ukrepov, a vloge za je možno oddati le po elektronski poti, ta čas tudi brez varnega elektronskega podpisa. Podpisano in datirano pisno vlogo lahko na upravno enoto pošljete tudi po pošti, v njej morajo biti navedeni tudi vaši osebni podatki (EMŠO) in namen, priložiti je treba dokazilo o pravici do prebivanja na prijavljenem naslovu in dokazilo o lastništvu (lahko tudi soglasje lastnika), če lastništvo ni razvidno iz zemljiške knjige. K vlogi dodajte izjavo, na kateri naslov želite prejemati pošto. Na e-naslov upravne enote je možno poslati tudi skenirano vlogo, dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu in izjavo o naslovu za vročanje. Osebno vloge pa na upravni enoti ta čas ni možno oddati, pojasnjuje Dovžan. Kot dodaja, v času izvajanja interventnih ukrepov sicer strankam prijavno-odjavne obveznosti ni treba urejati, saj roki v nenujnih zadevah ne tečejo.

Upravna enota v tem času obravnava prejete vloge v skladu z zmožnostmi, v zakonskih rokih pa odloča le o nujnih vlogah. Roki v upravnih zadevah, ki niso nujne, ne tečejo. Kot nujne so opredeljene posamične upravne zadeve, če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti, če je od odločitve v zadevi odvisno preživljanje stranke, če je od odločitve odvisno uveljavljanje drugih pravic ali če je to nujno za učinkovito izvajanje oblasti za doseg namena zakona. »Predlagamo, da stranka ob podaji vloge navede in utemelji njeno morebitno nujnost,« je dejal Dovžan. Potrdilo o prijavljenem prebivališču upravni organ izda vedno, ko izvede prijavo prebivališča. Zaradi vse večjega števila e-vlog pa je za izdajo potrdila o prijavljenem prebivališču potrebno nekoliko več časa kot v običajnih razmerah, je še razložil.

Posameznik, ki je že vložil vlogo za vpis spremembe naslova, a ta še ni rešena, lahko svoje prebivališče do evidentiranja prijave v registru stalnega prebivalstva za namen izvajanja odloka o začasni prepovedi gibanja izven občine prebivanja dokazuje z dokazilom o oddani vlogi (sistemsko obvestilo iz e-Uprave, potrdilo pošte o oddani pošiljki ...). Dovžan pri tem opozarja, da je v času epidemije posameznik s stalnim ali začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga ne sme spreminjati oziroma se seliti med njima. Vloga za prijavo spremembe prebivališča mora biti zato oddana za prebivališče, na katerem posameznik namerava bivati v času razglašene epidemije in se mora na tem naslovu tudi zadrževati.

Osebne dokumente, ki jim poteče veljavnost, bo treba zamenjati v osmih dneh po prenehanju interventnih ukrepov, do takrat pa se lahko uporabljajo. »V času epidemije se vloge za izdajo osebnih izkaznic in potnih listov ne sprejemajo, razen v nujnih zadevah,« je povedal Dovžan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT