Koronski nasveti

V Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout so pripravili preživetveni vodnik za družine v času koronavirusa. Upoštevanje petih koronskih nasvetov bo v času epidemije olajšalo sobivanje družinskih članov v digitaliziranem svetu.

Prvi izmed petih nasvetov, ki ga predlaga psihologinja Špela Reš, sicer svetovalka v Logoutu, je, da rečemo bobu bob in organiziramo družinsko srečanje, na katerem predvsem otrokom in mladostnikom pojasnimo trenutno situacijo, morebitne nevarnosti, ki jih prinaša, ter razložimo, zakaj so ukrepi pomembni in jih je treba upoštevati, predvsem pa, da so ukrepi začasni.

»Prav je, da otrokom in mladostnikom pojasnite, da zaprte šole ne pomenijo počitnic,« pravi Reševa. Tako kot številni odrasli delajo od doma, imajo tudi otroci in mladostniki šolske obveznosti. Pri tem v Logoutu poudarjajo, da to ne pomeni, da starši šolajo otroka od doma, temveč to delo še vedno opravljajo učitelji, profesorji in pedagogi, vendar na daljavo. Starši naj pomagajo pri razumevanju navodil učitelja in preverjajo, ali je delo opravljeno.

Vzemimo si čas za dobro načrtovanje dneva, saj se nikamor ne mudi, se glasi tretji nasvet. V teh dneh manj časa preživimo na poti, manj nakupujemo, se družimo s prijatelji, zato imamo več časa kot sicer. V Logoutu svetujejo, da si vzamemo čas za pogovor, aktivnosti, za katere prej ni bilo časa, pa tudi za lenarjenje in dolgčas.

Ob tem nam pomaga, če si dan dobro organiziramo in strukturiramo. Ljudje smo namreč bitja rutine, ta pa je ključna pri ustvarjanju občutka varnosti, pomirjenosti in domačnosti. Špela Reš tako svetuje, da si organiziramo dnevni urnik, s katerim opredelimo, kdaj je čas za delo, šolo in gospodinjska opravila (najbolje v dopoldanskem času), opredelimo pa tudi čas za sprostitev, zabavo in druženje ter čas za gibanje pa tudi čas za družino in spanje.

Zadnji izmed nasvetov se nanaša na uporabo elektronskih naprav, ki nas dandanes spremljajo na vsakem koraku. Te je treba redno razkuževati, še posebno telefone, tipkovnice in konzole, ki so v stiku z obrazom in rokami. V tem času tudi ni priporočljivo izmenjevanje naprav z osebami zunaj družinskega okolja, če pa se temu ne da izogniti, jih je treba razkužiti. Z otroki in mladostniki velja določiti tudi družinska e-pravila, v katerih opredelimo, kdaj, kje in čemu so namenjene posamezne naprave, ter določimo tudi posledice kršenja pravil. Pri tem v Logoutu dodajajo, naj bodo pravila prilagojena trenutni situaciji, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da večina ljudi trenutno več časa preživi ob različnih elektronskih napravah kot sicer. Pravila naj se sicer nanašajo predvsem na zabavne spletne vsebine, medtem ko je konstruktivno uporabo naprav za šolo in učenje treba opredeliti posebej in jo spodbujati. Po drugi strani pa so lahko prijetne in zabavne spletne vsebine tudi del časa za družino, ko si vsi družinski člani skupaj pogledajo film, odigrajo videoigro ali poslušajo glasbo. Tudi tako priložnost pa lahko družinski člani izkoristijo za krepitev medsebojnih odnosov. V Logoutu sicer dodajajo tudi, naj naprave ne bodo prižgane »v ozadju«, torej ko jih nihče ne gleda. Priporočajo tudi čas za dolgčas, ko so naprave izklopljene, ta del dneva pa je namenjen pomirjanju, kreativnosti in medsebojnim odnosom.

Kljub ukrepom za zajezitev koronavirusa pa v Centru za pomoč pri prekomerni rabi interneta sporočajo, da so vsem, ki potrebujejo pomoč, za vprašanja in pogovor tudi v teh časih na voljo po telefonu ali prek spletnih povezav.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 51 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...