Vlada naj predlog uredbe zavrne

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green opozarjajo, da bi priklop črpališča Sorško polje na vodovodno omrežje predstavljal visoko tveganje za prebivalce.

Jesenice, Kranj – Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) od nove vlade zahteva, da kot vsebinsko nesprejemljivega zavrne predlog Uredbe o vodovarstvenih območjih (VVO) za občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pripravilo še v času prejšnje vlade. »Uredba, kot je napisana, namreč predstavlja visoko tveganje za prebivalstvo, ki bo uporabljalo vir pitne vode s Sorškega polja,« so opozorili. Poročali smo že, da sprejetju uredbe, ki vključuje vrtino Sorško polje, že dlje časa nasprotujejo kmetje, povezani v delovno skupino Vrtina Sorško polje, podpirajo pa jih tudi Mestna občina Kranj in več krajevnih skupnosti s predvidenega VVO Sorško polje.

Uredba obravnava 83 črpališč na območju občin Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, od tega je eno na Sorškem polju in naj bi služilo kot drugi rezervni vir pitne vode za Škofjo Loko. Voda s črpališča je oporečna, zato bi jo bilo treba v primeru uporabe izboljševati z mešanjem iz ostalih virov, da bi postala pitna. »Menili smo, da je predlagatelj uredbe spoznal, da je voda s tega vira mogoča zgolj za tehnološko industrijsko vodo in zdravja prebivalstva ne bo ogrožal s svojimi namerami o priključitvi in obratovanju vira na vodovodnem omrežju,« pojasnjujejo v AAG. Sorško polje je obremenjeno z gramoznimi jamami, ki so jih v preteklosti zasipali tudi z industrijskimi odpadki, zato bi priključitev tega vodnega vira na vodovodno omrežje predstavljala resno tveganje za zdravje uporabnikov, opozarjajo. »Domačini na teh območjih vedo, da so se v jame vozili strupeni kemični odpadki iz okoliških tovarn iz takratnih industrijskih mest. Poleg zakopanih industrijskih odpadkov je območje dodatno tudi zelo prometno obremenjeno, cestna in železniška infrastruktura pa nista ustrezni za območje vodovarstvenega območja,« poudarjajo.

Kot še dodajajo v AAG, uredba v primeru sprejetja ne daje zadostnih zavez za izboljšanje stanja. Industrijska cona Laze na območju kranjske občine v primeru nesreče predstavlja nevarnost takojšnje zastrupitve celotnega vodnega vira, izcedne vode iz vseh ostalih potencialnih že znanih in tudi še neznanih žarišč pa bodo v primeru priključitve na vodovodno omrežje dosegle uporabnike pitne vode in zato predstavljajo resno tveganje za zdravje ljudi, opozarjajo.

V okoljevarstveni organizaciji še opozarjajo, da za VVO in črpališče na Sorškem polju niso izvedene ne nujno potrebna sanacija zatečenih stanj ne ustrezne analize sondiranja, ki bi pokazale obstoječe stanje, zato ne drži trditev okoljskega ministrstva, da stroški uveljavitve uredbe za državni proračun ne bodo presegli 40 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT