Kako do gradbenega dovoljenja

Upravne enote zaradi izrednih ukrepov gradbena dovoljenja izdajo samo v nujnih zadevah, enako velja za osebno vročanje dokumentov.

Radovljica – Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije je pred kratkim opozorila, da so se v času epidemije novega koronavirusa postopki za izdajo gradbenih dovoljenj na vseh upravnih enotah skorajda ustavili, kar »dodatno in po nepotrebnem omejuje gospodarsko aktivnost v Sloveniji med krizo in po njej«. Ker si za pridobitev gradbenega dovoljenja ta trenutek prizadeva tudi marsikateri posamični investitor, smo se pozanimali, kako trenutno sploh potekajo postopki za izdajo gradbenih dovoljenj.

Na Upravni enoti (UE) Radovljica so razložili, da se postopki v upravnih zadevah na področju gradbenih zadev, razen v nujnih zadevah, vodijo ob upoštevanju omejitev iz zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 (ZZUSUDJZ). To pomeni, da se tudi v postopkih izdaje gradbenega dovoljenja ne omogoča vlaganje pisnih in ustnih vlog ter dajanje ustnih izjav, razen vlog za uveljavitev pravic, ki se obravnavajo v skrajšanem ugotovitvenem postopku. Vlogo s priloženo dokumentacijo je tako mogoče vložiti le po pošti ali po elektronski poti, brez varnega elektronskega podpisa. Prav tako se, razen v nujnih zadevah, ne izvajajo ustne obravnave in druga procesna dejanja, kjer so uradna oseba, stranka ali drug udeleženec lahko v neposrednem stiku.

Gradbena dovoljenja tako trenutno na upravnih enotah izdajajo le v nujnih zadevah, enako velja tudi za uporabna dovoljenja. In kaj so nujne zadeve? Na UE Radovljica odgovarjajo, da odločitev, ali gre za nujni postopek, sprejemajo za posamezne konkretne zadeve. Interventni zakon med drugim kot kriterije za določitev nujnih postopkov določa premoženje večje vrednosti, če je od odločitve v zadevi odvisno preživljanje stranke in če je od odločitve odvisno uveljavljanje drugih pravic. »Glede na namen te določbe med nujne zadeve lahko med drugim štejemo izdajo aktov, ki so nujni za gradnjo stanovanjskih objektov, javne infrastrukture, gospodarske infrastrukture, izvajanje javnih storitev, javne gospodarske službe, javna pooblastila,« so pojasnili.

V skladu z interventnim zakonom se v trenutnih razmerah roki, ki bi se sicer iztekli v času epidemije, iztečejo osmi dan od dneva prenehanja ukrepov po interventnem zakonu, ki naj bi veljali do preklica, najdlje pa do 1. julija. Ob tem je treba opozoriti, da se trenutno, razen v nujnih zadevah, osebno vročanje dokumentov ne opravlja, pravnomočnost gradbenega dovoljenja pa je vezana ravno na pravilno vročitev.

Na UE Radovljica so sicer v prvem letošnjem četrtletju prejeli 37 vlog za izdajo gradbenega dovoljenja, lani v enakem obdobju pa 42.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...