Župan Medvod Nejc Smole (levo) v pogovoru s Francem Jarcem, poveljnikom Civilne zaščite Občine Medvode / Foto: Gorazd Kavčič

Lokalne informacije zelo dragocene

Obveščanje občanov v času epidemije covida-19 se zdi izjemno pomembno tudi medvoškemu županu Nejcu Smoletu. V Medvodah občane o aktualnem dogajanju obveščajo tudi z izjavami za javnost. V sodelovanju s TV Medvode pripravljajo pogovore z odgovornimi osebami v občini.

»Zdi se mi, da ljudje resnično znajo ceniti trud, če le zaznajo, da je komunikacija odkrita in pravočasna. Tako na svojem profilu na Facebooku skušam tudi nekoliko bolj osebno, manj formalno obveščati občane, kadar menim, da je to potrebno. Ti tedni nas na neki način brutalno opozarjajo na stvari, ki so v življenju resnično pomembne: zdravje, razumevanje in dobri medsebojni odnosi.«

Medvode – V Občini Medvode so že konec februarja, ko primerov obolelih s covidom-19 v Sloveniji še ni bilo, že oblikovali posebno posvetovalno telo župana. Zadnje tedne vse dejavnosti v občini koordinira štab Civilne zaščite skupaj s sodelavci ter prostovoljci.

Na kakšne načine ste v teh časih v stiku z občani in zakaj se vam zdi pomembno, da jih skorajda dnevno obveščate o aktualnih lokalnih novicah?

Čeravno gre za epidemijo svetovnih razsežnosti, večino ljudi gotovo najbolj zanima njihovo življenjsko okolje. In v tem primeru so lokalne informacije posebej dragocene. Celotno obveščanje smo zastavili kar se da široko. Imamo srečo, da imamo kar nekaj regionalnih in lokalnih medijev, od Gorenjskega glasa, Radia Sora in posebej lokalno Televizijo Medvode. Poleg naštetih pa se trudim(o) komunicirati tudi s pomočjo novejših platform, kot sta Facebook in Instagram ter spletne strani.

Kakšni so odzivi, kaj občane najbolj zanima?

Odzivi so izredno pozitivni. Zdi se mi, da ljudje resnično znajo ceniti trud, če le zaznajo, da je komunikacija odkrita in pravočasna. Tako na svojem profilu na Facebooku strni skušam tudi nekoliko bolj osebno, manj formalno obveščati občane, kadar menim, da je to potrebno. Vprašanja, ki se največkrat pojavijo, so seveda povezana s situacijo tistega dne, ukrepi in njihovim obsegom ter dolžino predvidenega trajanja in podobno.

Katere dodatne ukrepe ste v občini poleg delegiranih s strani države še sprejeli?

Veliko dodatnih ukrepov nismo sprejemali, razen zaprtja nekaterih lokalnih cest na turistično najbolj izpostavljenih mestih v naši občini, a še to le do uveljavitve državnega odloka o prepovedi gibanja med občinami. Sicer pa smo kar nekaj odločitev, ki jih je kasneje sprejela tudi država v okviru štaba Civilne zaščite, sprejeli kak dan poprej.

Kako je biti v vlogi župana v teh razmerah?

Vsi bi si gotovo želeli, da do takšnih razmer sploh ne bi prišlo. A če je že moralo priti, potem sem hvaležen, da sem lahko del tega časa in del te ekipe kot župan. Ti tedni nas na neki način brutalno opozarjajo na stvari, ki so v življenju resnično pomembne: zdravje, razumevanje in dobri medsebojni odnosi. Mnogo drugega nepotrebnega balasta odpade.

Vaše sporočilo občanom?

V teh dneh in tednih moramo vsi napeti vse moči in iz pet potegniti vse pozitivno. Ne ozirajmo se okrog in ne ovajajmo vsepovprek, saj imam včasih občutek, da se v zadnjih osemdesetih letih nismo naučili prav nič. Rajši poglejmo, kdo izmed bližnjih karkoli potrebuje. Skušajmo razumeti, zakaj vse omejitve. Razumem, da je to šok, predvsem za mojo generacijo in mlajše, saj smo odrasli v svetu vzgoje, kjer meje niso bile dovolj jasno zarisane. Zagotavljam vam, da jih že in jih še bomo odpravljali takoj, ko bo to dovolj varno. Prosim torej samo, da ostanemo ljudje. Ta situacija na preizkušnjo postavlja nas vse, tudi kot skupnost. Bomo zmogli dovolj empatije in človečnosti? Še vedno verjamem, da bomo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?