Preverjanje znanja na daljavo

Za boljšo šolo (70)

Še težje in odgovornejše kot je poučevanje na daljavo, bo zagotovo preverjanje in ocenjevanje znanja. Skupina strokovnjakov je šolam priporočila, naj meseca aprila naučeno predvsem preverjajo, in ne ocenjujejo. Naročajo, naj preverjanje ne bo preveč obsežno, tako kot so za poučevanje rekli, naj učitelji ne prenašajo šolskih urnikov na dom, pač pa naj premišljeno izberejo učna gradiva, ki bodo primerna sposobnostim otrok.

Izobraževanje na daljavo je tudi na tem področju razkrilo velike razlike med učenci. Nekateri v eni uri opravijo vse obveznosti za posamezni dan, medtem ko se drugi izgubljajo v obsežni učni snovi veliko dlje, kot če bi bili v šoli. Zlasti če jim pri učenju iz kateregakoli razloga ne morejo pomagati starši. Zato naj bi učitelji dnevno komunicirali z učenci, da bi lahko sproti preverjali njihovo odzivnost in temu prilagajali delovne obremenitve. Tudi v primeru, da ima šola dober pregled, kako se doma učijo posamezni učenci, je tudi pri preverjanju in ocenjevanju znanja zelo pomembno, da so učitelji dogovorjeni in usklajeni, kdaj in kako bo kdo pridobival ocene.

Enakomerna razporeditev ocenjevanja je že v normalnih razmerah velik problem, saj vemo, da je pridobivanje ocen večinoma skoncentrirano na zadnji mesec in pol pred polletno ali zaključno ocenjevalno konferenco. Pa ni treba, da je tako. Lahko bi sproti več ustno ocenjevali in pogosteje pisali krajše pisne kontrolne naloge, saj pravilnik o ocenjevanju jasno določa, da je znanje treba ves čas preverjati. Preverjanje z vrednotenjem znanja bi na ta način enakomerno porazdelili skozi vse šolsko leto in ne bi učencem povzročali toliko stresa s skoraj izpitnimi kontrolnimi nalogami, ki zajemajo učno snov celega polletja.

Glede na to, da v teh dneh boja s koronavirusom velikokrat rečemo, da bo življenje po epidemiji drugačno, upajmo, da se bo tudi naša šola v marsičem začela spreminjati in prilagajati potrebam sodobnega časa. Vsaj pri količini učne snovi, metodah poučevanja, ki bodo bolj upoštevale interese otrok, in pri vrednotenju znanja.

V tem šolskem letu pa bo v naslednjih dveh mesecih pač treba pridobiti ocene in po starem zaključiti šolsko leto. Če je bilo izobraževanje na daljavo naravnano predvsem na temeljne cilje učnega načrta, naj bo takšno tudi preverjanje in ocenjevanje. Učencem je tudi pri ocenjevanju treba zaupati, saj so ti prevzeli tudi odgovornost za učenje in pridobivanje znanja. Šolam je posebej naročeno, naj aprila zgolj preverjajo znanje, da bodo učenci spoznali metode ugotavljanja znanja. Zelo pomembni so osebni stiki s prav vsakim učencem, vsaj po telefonu. Le tako bodo učitelji vedeli, kaj se dogaja doma in koliko se učenci ukvarjajo s šolo. Znanje naj bi se preverjalo z učenčevimi ustnimi in pisnimi odgovori, praktični izdelki in avtentične naloge pa naj bi nastajali predvsem pri tehniki, gospodinjstvu, likovni in glasbeni umetnosti, izbirnih predmetih, kemiji, biologiji … Govorni nastopi so primerni za materni in tuji jezik.

Seveda mora biti preverjanje znanja usklajeno v strokovnih aktivih in oddelčnih učiteljskih zborih, da učenci ne bodo preobremenjeni. Glede na to, da so odnosi med učitelji in učenci v teh kriznih razmerah zelo dobri, saj že močno pogrešajo drug drugega, bo letos tudi ocenjevanje znanja dobro obrodilo in natrosilo veliko več petic kot v normalnih razmerah.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

9/23

ponedeljek

8/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)