Tulipanov je več sto vrst, kar tristo petdeset pa jih te dni cveti tudi v Arboretumu, kjer so gredice začeli pripravljati že lansko poletje, zasadili pa jeseni.

Najraje imamo rumene in rdeče

Tulipani so že v polnem razcvetu, a če želimo te dni občudovati pisane gredice, smo glavno delo morali opraviti jeseni. Večino dela pri prezimovanju čebulic naredi mraz, a kljub vsemu moramo biti pozorni na kar nekaj stvari.

Čebulice tulipanov sadimo v oktobru in novembru. Na kaj vse pa moramo biti pozorni, da bodo v aprilskih in majskih dneh tulipani tudi zares obarvali naše vrtove, nam je pojasnila Jana Cunder iz Arboretuma Volčji Potok.

Čebulice ne marajo vode

»Tulipane sadimo na suho in sončno mesto. Mokra zemlja je najpogostejši razlog za propad čebulic. V Sloveniji prevladujejo ilovnata tla, ki so mokra in težka. Voda v gredi s tulipani nikakor ne sme zastajati. Če v vrtu nimamo primerne gredice, zemljo prilagodimo potrebam tulipanov tako, da dodamo pesek, ki poskrbi za večjo prepustnost tal. Recept za sajenje tulipanov je sila preprost: sadimo za dvojno debelino čebulice globoko. Poskrbeti moramo torej za nakup zdravih čebulic, pravilno globino sajenja in dobro prepustnost zemlje – to pa je tudi vse. Ostalo mora narediti zimski mraz. Potem preostane le še čakanje na prihod pomladi,« nam pove Jana Cunder, diplomirana inženirka agronomije, ki sledi tudi trendom na področju tulipanov. V parku Arboretum jih vsako leto, tudi te dni, cveti okoli dva milijona ali kar 350 različnih sort.

Izbira je zares velika

»Največje povpraševanje je po rumenih in rdečih srednje visokih tulipanih, kar ni nenavadno, saj po sivi zimi težko čakamo pomladnega sonca in živahnih pomladnih barv. Marsikdo pa si zaželi umirjeno pomladno razkošje v belo-rožnati ali rožnato-vijolični barvni kombinaciji, kar pristoji karakterju lastnika hiše ali zaokroži videz celotnega vrta. Železni izbor predstavljata sorti apeldoorn in golden apeldoorn, rdeče in rumeno cvetoči sorti visokih tulipanov z značilnim črnim cvetnim dnom in na vrhu kroglasto zaobljenimi cvetnimi lističi. Za ti dve sorti bi lahko rekli, da predstavljata slovenski pojem tulipanov. A žlahtniteljem je uspelo vzgojiti že toliko različnih barv in oblik, da smo včasih v zagati, kaj izbrati. Vsak je lep na svoj način. Izbirate lahko med polnjenimi cvetovi, resastimi, papagajskimi, lilastimi ali večcvetnimi. Seveda je pomembno ločiti tulipane tudi po zgodnosti cvetenja; tisti zelo zgodnji cvetijo že konec marca, pozni pa cvetijo do srede maja.  

Tulipani pa niso edine priljubljene čebulnice na naših vrtovih. Spomladi so med prvimi čebulnicami zacveteli navadni zvončki in kronice, morske čebulice, grške anemone, sledile so jim narcise in hijacinte ter krokusi, hrušice in irisi, spomladanski čas cvetenja pa poleg tulipanov podaljšajo še vedno bolj priljubljeni luki, ki začnejo svoj cvetoči pohod v začetku maja, nekatere sorte pa cvetijo do srede junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

9/23

ponedeljek

8/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !