Delovna oprema je že na delovišču pri predoru, začenjajo se dela na predvkopu. / Foto: Gorazd Kavčič

Bodo drugo cev predora gradili zasavski rudarji

Turški izvajalec Cengiz Insaat je na Hrušico že pripeljal gradbeno mehanizacijo in še ta teden naj bi začeli predvkop druge cevi predora Karavanke. Turških delavcev zaradi pandemije še ni v Sloveniji, za zdaj bodo delali delavci iz Slovenije. Dela se nadaljujejo tudi na avstrijski strani.

Avstrijci so pred kratkim, potem ko so dela sredi marca popolnoma zaustavili zaradi epidemije, znova začeli izkopna dela.

Ker Cengiz turških delavcev očitno še ne bo mogel napotiti na delo v Slovenijo, se dogovarjajo, da bi v nadaljevanju dela opravljali zasavski rudarji.

Hrušica – Do konca tega tedna naj bi se začela dela na predvkopu druge cevi predora Karavanke. Turški izvajalec Cengiz Insaat je na delovišče na Hrušici pred dnevi že pripeljal gradbeno mehanizacijo in delovno opremo, opravil testiranje specialnih strojev ter jih pripravil na delovanje. Ker je pandemija novega koronavirusa preprečila prihod turških strojnikov v Slovenijo, bodo za zdaj stroje upravljali delavci iz Slovenije, so nam povedali na Darsu, ki je investitor gradnje. Kot so poudarili, so v času pandemije postopki logistično izjemno zahtevni. »Ker turških delavcev očitno še nekaj časa ne bo uspelo napotiti v Slovenijo, smo bili obveščeni, da je izvajalec v fazi dogovarjanja, da bi v nadaljevanju dela opravljali zasavski rudarji. Kdaj pa bi na gradbišče lahko prišli turški delavci, je trenutno zaradi razmer v zvezi z epidemijo novega koronavirusa nemogoče napovedati,« so pojasnili na Darsu.

Doslej so v sklopu projekta na Karavankah opravili pripravljalna dela, med drugim so posekali drevesa in odstranili grmičevje, postavili gradbiščno ograjo in uredili začasni plato.

V prvi fazi gradnje bo Cengiz izvedel vsa potrebna gradbena dela v predoru, v naslednji fazi bo na vrsto prišla elektro-strojna oprema predora, za kar bo izveden postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca del za celotno predorsko cev. Poleg samega predora bodo na slovenski strani v dolžini 620 metrov dogradili še avtocesto v štiripasovnico, in sicer med območjem od predorske cevi do cestninske postaje Hrušica.

Skupna dolžina druge, vzhodne predorske cevi bo znašala slabih osem kilometrov, od tega je slovenska stran do meje z Avstrijo dolga 3,5 kilometra. Strani naj bi po prvotnih načrtih mejo prebili leta 2022.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...