Gorenjska veja Jakobove poti

Epidemija, ki jo doživljamo, bo verjetno v marsičem spremenila naše navade in naše načrte. Ko bo izzvenela, bomo spet potovali, dopustovali in obiskovali razne kraje, vendar pa se bo krog naših potovanj zožil, potovali bomo bližje domu, ker ne vemo, kako se bo obnašal virus in nas morda presenetil z novo epidemijo.

Številni Slovenci vsako leto obiščejo Compostelo, romarski kraj v Galiciji v Španiji; peš, s kolesom, z avtom ... Mnogi o tem, da bodo tja nekoč poromali, še sanjajo. Ker pa je do tja daleč, se bo morda kdo premislil in obiskal enega od slovenskih krakov Jakobove poti, namesto Camino Frances kar »Camino Gorenjska«.

Romarska pot v Compostelo, kjer so na grobu apostola sv. Jakoba že l. 816 zgradili mogočno katedralo, je najbolj znamenita romarska pot v Evropi že stoletja pa tudi še danes. Danes iz vseh evropskih držav vodijo poti v Compostelo. Večinoma se zlijejo s Camino Frances najbolj znameniti del poti, ki ga je Svet Evrope proglasil za prvo kulturno pot združene Evrope. V Sloveniji imamo štiri krake te poti, ki vodijo v Compostelo. Skozi slovenske vasi poteka Jakobova pot iz Hrvaške, skozi Dobrovnik iz Madžarske. V Ljubljani se združita in nadaljujeta do Trsta. Leta 2011 je nastala še gorenjska veja, imenovana tudi višarska, ki se začenja v Ljubljani in gre na Sv. Višarje, od tu pa ena v Oglej, druga pa skozi Ziljsko dolino. V Ljubljani se začne pri Sv. Jakobu. Do Sv. Višarij je treba prepešačiti ali prekolesariti približno 150 kilometrov. Večina romarjev potuje pet dni. Najbolj običajne etape so: Ljubljana–Škofja Loka, Škofja Loka –Crngrob–Podbrezje, Podbrezje–Brezje–Radovljica–Bled, Bled–Gorje–Mojstrana–Kranjska Gora, Kranjska Gora–Rateče–Trbiž–Višarje. Seveda si vsak lahko poljubno prilagodi etape. Kolesarji bodo potrebovali bistveno manj časa. Pot je lepo markirana z rumenimi školjkami in puščicami, prav tako kolesarska.

Marjeta in Metodij Rigler, ustanovitelja Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji, sta izdala tudi vodnik – knjižico z natančnim opisom poti in znamenitosti ob poti, ki jo lahko naročite na naslovu: Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji, Ul. Marka Šlajmerja 11, 1000 Ljubljana. Stane 18 evrov.

Res je 800 kilometrov dolga romarska pot »Camino Frances« nekaj posebnega, veličastnega, v človeku vzbuja strahospoštovanje in občutek zmagoslavja ob prihodu v Santiago in njegovo slovito katedralo. Naša Camino Gorenjska pa je bolj skromna, komaj poznana pot, je pa tudi pot za dušo, polna lepot. Romarja vodi mimo urejenih vasi, zoranih polj, skozi staro znamenito Škofjo Loko, čez Sorško polje, mimo samotnih cerkva, skozi očarljivo srednjeveško mesto Radovljica, ob Blejskem jezeru, ob vznožju Martuljkove skupine in veličastnega Jalovca na Višarje. Namesto Compostele in veličastne katedrale nas tu pozdravi pravljična gorska vasica in skromna romarska cerkev, v kateri so posebno doživetje sv. maše, ki potekajo v slovenščini, italijanščini in nemščini. Evropa v malem.

Ko se po maši usedemo na eno od teras, občudujemo venec gora, naročimo špagete in kozarček vina, spoznamo, da smo končali eno najlepših poti v življenju.

Avgust Mencinger
Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...