Ivan Meglič / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Obveščanje sproti in pošteno

Stik z občani predvsem pa sprotno pošteno obveščanje sta zelo pomembna, je poudaril nakelski župan Ivan Meglič. Verjetno bomo odslej govorili o času pred epidemijo in po njej. Iz te zgodbe moramo potegniti pozitivne stvari, v prvi vrsti je pomen lokalne oskrbe, je prepričan.

Na kakšen način ohranjate stik z občani?

V najtežjem obdobju sem dnevno pošiljal sporočila na družbenih omrežjih. Prav tako so za obveščanje pomembni lokalni mediji. Če so ljudje dobro in sproti obveščani in seznanjeni s stanjem v okolju, veliko lažje prenašajo vse sprejete ukrepe.

Kako pomagate občanom?

V občini smo se priprav na prihajajočo nevarnost lotili dovolj zgodaj. V januarju smo dopolnili štab Civilne zaščite tudi z novimi člani in poverjeniki za posamezna naselja. V času, ko je bila zaščitna oprema še na trgu, smo nakupili najnujnejše: maske, zaščitna oblačila, razkužila ... Ob začetku epidemije smo se obrnili na trgovine, pekarne, mesarije in kmetije, ki prodajajo osnovne življenjske potrebščine. Na spletni strani občine smo objavili odpiralne čase in na ta način zagotovili ustrezno preskrbo ljudi brez nepotrebnega čakanja. V trgovine smo dostavili osebno zaščitno opremo za varno delo zaposlenih. Z enim od naših podjetnikov nam je uspelo zagotoviti dodatne kirurške maske. Skupaj z dobavami regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) smo zagotovili dovolj zaščitne opreme za zaposlene. Kar nekaj opreme smo dostavili v Dom starejših občanov (DSO) Naklo, kjer redno tedensko razkužujemo skupne prostore. Zagotovili smo po tri pralne zaščitne maske na vsako gospodinjstvo; ponovno se je izkazala občinska CZ, ki je izvedla pakiranje in distribucijo. V akcijo pomoči so se vključile tudi prostovoljke skupine Starejši za starejše, ki deluje v okviru Društva upokojencev Naklo, ki so za najbolj ranljive skupine sešile še dodatne maske. V okviru štaba CZ smo zagotovili možnost dostave hrane za okužene, ki bi bili v karanteni, in ekipo za prevoze oseb v bolnišnice. Upam si trditi, da smo se ustrezno pripravili.

Kako je biti v vlogi župana v teh razmerah?

Ko se odločiš za kandidaturo, se je treba zavedati, da se bodo zvrstili prijetni in manj prijetni trenutki. Sam poskušam v teh časih delovati tako, da stvari normalno tečejo. Potrebno je še več usklajevanj, vendar če veš, da je vse delo namenjeno za dobro ljudi, so tudi vse dodatne obremenitve v zadovoljstvo. Z opravljenim sem zadovoljen. Prejemam odzive ljudi, v katerih sta zadovoljstvo in hvaležnost. Tudi sam se iskreno zahvaljujem vsem občanom ter vsem sodelavcem za razumevanje in izjemno sodelovanje.

Kaj bi še sporočili občanom?

Verjetno bomo odslej govorili o času pred epidemijo in po njej. Iz zgodbe, ki je, upam, za nami, moramo potegniti pozitivne stvari. Zagotovo je v prvi vrsti treba ugotoviti pomembnost lokalne oskrbe, kako pomembni so manjši obrati, manjše trgovine, kmetije z domačo hrano in domači pridelki. O tem sva že govorila z direktorjem BC Naklo dr. Pogačnikom, da skupaj pripravimo projekte za promocijo in prodajo domačih pridelkov in hrane. Pomembno je, da tudi gospodarstvo začne razmišljati lokalno, in ne samo globalno, saj se je v tej krizi pokazalo, kako težko je priti do določenih stvari, ki so daleč od nas, in da se tudi kakšna na hitro uvedena proizvodnja splača.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?