Veslači protestniki na Savi Bohinjki / Foto: BRD

Veslači so se pridružili protestu

Na enajstih slovenskih rekah so veslali v podporo pobudi Protest z balkonov, tudi na Savi Bohinjki, Savi Dolinki in Savi.

Bohinj – Skupina Balkan River Defence (BRD, Balkanska rečna obramba) se je v četrtek, na praznični dan, v čolnih pridružila pobudi Protest z balkonov gre na kolesa! V bran rekam, naravi, zdravi pameti in svobodi, kot so povedali, so se postavili s protestnim veslanjem na enajstih slovenskih rekah, tudi na Savi Bohinjki, Savi Dolinki in Savi. Kot je sporočil ustanovitelj gibanja veslač in biolog Rok Rozman iz Radovljice, se je akcije udeležilo več kot 160 ljudi.

»Onemogočanje nevladnih in drugih organizacij, na primer okoljskih mnenjedajalcev, na področju varovanja okolja ter s tem na široko odprta vrata investitorjem v okolju škodljive gradbene posege pod pretvezo boja proti virusu je v demokratični družbi nedopustno dejanje. Gre namreč za skrajševanje postopkov umeščanja gradenj v prostor na račun varstva okolja in ohranjanja narave. Ne bomo dopustili, da nam vladata kapital in diktatura,« so odločni tudi v Balkan River Defence.

Protestno veslanje je sicer del nadaljevanja skupne pobude biologov, naravovarstvenikov in okoljevarstvenikov, pojasnjujejo. »Ihtiologi, ribiči in širša strokovna javnost smo se organizirali v skupino neodvisnih strokovnjakov, ki je vladi 28. aprila poslala poziv k umiku oziroma preoblikovanju določenih členov novega t. i. protikorona zakona z 989 podpisi, od tega 924 podpisov posameznikov in 65 podpisov organizacij. Ker vlada poziva ni upoštevala in se je Državni svet odločil, da bodo možnost vložitve veta na sporne člene podaljšali za en teden, smo 30. aprila trem svetnikom poslali prošnjo za obravnavo spornega 42. člena zakona,« je še pojasnil Rozman.

Balkan River Defence je skupina prijateljev, kajakašev, umetnikov in aktivistov, ki se skupaj z lokalnim prebivalstvom borijo za zadnje divje reke Evrope na Balkanu. Kot pravi ustanovitelj Rok Rozman, združenje povezuje ljubitelje rek med Slovenijo in Albanijo ter skozi šport, znanost, ustvarjalnost, filozofijo in s pokončno držo širi besedo o novih nepotrebnih jezovih na Balkanu, obenem pa raziskuje alternative več kot 2.700 predlaganim jezovom na rekah in potokih Balkana ter vodi neposreden dialog z lokalnimi odločevalci in politiki o dolgoročnih prednostih zaščite rek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

9/23

ponedeljek

8/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !