Mateja Jarc

Učenci si med seboj pomagajo

»Učenci so pokazali veliko mero odgovornosti, samostojnosti in povezanosti,« poudarja vodja Podružnične šole (PŠ) Podbrezje Mateja Jarc, ko govori o času, kar so šole zaprte zaradi epidemije covida-19. Šolska anketa je pokazala, da si učenci močno želijo, da bi lahko šli spet v šolo.

»Čeprav je naše gibanje v teh dneh omejeno, nikakor ne smemo pozabiti na dnevno telesno aktivnost, ki nam omogoča, da se sprostijo mišice, psihične napetosti, hkrati dobimo novo energijo za uspešno delo.«

Podbrezje – »Od 16. marca učitelji, učenci in vsi, ki smo odgovorni za znanje, hote ali nehote odkrivamo, da obstajajo tudi drugačne poti do znanja. Pouk na daljavo seveda ni enak kot pouk v razredu, a lahko rečem, da smo se tako učitelji in učenci kot tudi starši kar spretno prilagodili razmeram poučevanja na daljavo. Med ovirami sem pri učencih začutila pomanjkanje znanja uporabe tehnologije pa tudi različno dostopnost do nje. Pri tem so starši pokazali veliko mero sodelovanja s šolo, z mano kot vodjo šole in obenem učiteljico, in se trudili, da bi našli neko povezavo, stik,« je povedala Mateja Jarc, vodja PŠ Podbrezje, ki sodi pod OŠ Naklo. Če trenutno stanje ne bo trajalo predolgo, ima takšno izobraževanje zagotovo pozitivne učinke na načine šolanja in bo za učence bogata izkušnja, je prepričana. »Zdaj si moramo vsi pomagati z manj tradicionalnimi oblikami poučevanja. Več vpeljevanja informacijsko-komunikacijske tehnologije bi lahko bila ena od pozitivnih posledic učenja na daljavo. Poleg tega sem že zelo kmalu opazila pri učencih večjo odgovornost za delo, ustvarjalnost in vse bolj njihovo samostojnost. Za številne je to tudi priložnost za učenje novih konjičkov, kot je npr. šivanje na šivalni stroj, peka potice …« Vodja podbreške šole je pohvalila tudi starše, ki igrajo pomembno vlogo. »Zavedam se, da so okoliščine, v katerih smo se znašli, zahtevne in terjajo veliko mero organizacijskih in drugih veščin, prilagajanja in usklajevanja, zato kot vodja šole poskušam biti kar se da razumevajoča in odzivna. Učenci v razredih so se povezali drug z drugim s pomočjo različnih orodij (Viber, Skype), ustvarili skupine za pomoč drug drugemu, to pa je tisto, kar si učitelji najbolj želimo. Pri izobraževanju na daljavo imam ves čas v mislih tudi gibanje. Čeprav je naše gibanje v teh dneh omejeno, nikakor ne smemo pozabiti na dnevno telesno aktivnost, ki nam omogoča, da se sprostijo mišice, psihične napetosti, hkrati dobimo novo energijo za uspešno delo. Omeniti moram še formativno spremljanje znanja, ki so ga učenci vajeni in jim pomaga pri uspešnejšem pouku na daljavo, doseganju znanja, preverjanju in ocenjevanju. Brez težav povedo, katere cilje dosegajo in katerih še ne. Vedo, da imajo škarje in platno v svojih rokah,« je še poudarila Jarčeva in sklenila, da pa je šolska anketa vendarle pokazala, da si učenci močno želijo, da bi lahko šli spet v šolo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

10/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.