V eksploziji zemeljskega plina v vodovodnem jašku so se 3. decembra lani poškodovali dva delavca in štirje otroci. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Ovadba za eksplozijo plina v Britofu

Gorenjski kriminalisti so končali preiskavo decembrske eksplozije zemeljskega plina v Britofu in zaradi neodvrnitve nevarnosti kazensko ovadili pravno osebo in njenega zaposlenega.

Kranj – Gorenjski kriminalisti so z vložitvijo kazenske ovadbe končali preiskavo lanske eksplozije zemeljskega plina v Britofu pri Kranju, v kateri se je poškodovalo šest oseb. Kot so ugotovili, je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja neodvrnitve nevarnosti, za kar so osumili pravno osebo in zaposlenega v organizaciji. Neuradno naj bi šlo za kranjsko družbo Domplan, ki je investitorica in upraviteljica plinovoda, nadzirala pa je tudi gradnjo. V Domplanu pravijo, da z ovadbo niso seznanjeni.

Kriminalisti so sicer sum kaznivega dejanja, za kar je po 321. členu Kazenskega zakonika zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta, utemeljili s tem, da ni bila odvrnjena nevarnost, ki je nastala s kombinacijo poškodbe na plinski napeljavi zaradi gradbenih del, prisotnosti zemeljskega plina v plinskem omrežju in zemljini ter z neizvedbo varnostnih ukrepov pri sanaciji poškodbe, so razložili na Policijski upravi Kranj. »Promet je namreč tam kljub vsem tem elementom potekal nemoteno do trenutka, ko je v vodovodnem jašku zaradi človeškega faktorja eksplodiral nakopičen zemeljski plin. Delavec je imel upravičen razlog za zadrževanje v vodovodnem jašku in ni med ovadenimi. V času vzbuha so bili ob robu jaška še en delavec in štirje otroci. Vseh šest se je poškodovalo in zdravilo zaradi opeklin,« so dodali.

S PU Kranj so še sporočili, da so kriminalisti tudi ugotovili, da naj bi šlo pri obravnavanem plinovodu za neskladno gradnjo, saj odseka ni bilo v načrtih projekta za izdajo gradbenega dovoljenja, ampak so bila dela izvedena glede »na potrebe«. O tem so seznanili inšpektorat za infrastrukturo, so dodali.

V kranjskem Domplanu so pojasnili, da niti z ovadbo niti z ugotovitvami kriminalistov niso seznanjeni, saj jih policija in tožilstvo, kar je tudi običajno, nista obveščala o poteku in ugotovitvah policijske preiskave. Ob tem opozarjajo, da v javno objavljenih navedbah policije nikjer ni navedeno, da naj bi bilo za eksplozijo v Britofu odgovorno podjetje Domplan in da je bila kazenska ovadba vložena zoper njihovo podjetje in zaposleno osebo. »Konkretneje bomo ugotovitve policijske preiskave lahko komentirali, če nam bodo s strani policije oziroma tožilstva predočene. Glede na navedbe policije, po katerih naj bi šlo za sum kaznivega dejanja neodvrnitve nevarnosti, ki je nastala s kombinacijo poškodbe na plinski napeljavi zaradi gradbenih del, prisotnosti zemeljskega plina v plinskem omrežju in zemljini ter z neizvedbo varnostnih ukrepov pri sanaciji poškodbe, pa je verjetno tudi vam znano, da je bil Domplan investitor in ni izvajal niti gradbenih niti strojno-inštalacijskih del, plinovod pa v času poškodovanja plinovoda niti v času eksplozije s strani družbe Domplan še ni bil prevzet,« je poudarila direktorica podjetja Vera Zevnik.

Do eksplozije zemeljskega plina v vodovodnem jašku na glavni cesti v Britofu je prišlo 3. decembra. Ob tem se je poškodovalo šest oseb, med njimi tudi štirje otroci. Vsi so se dlje časa zdravili zaradi opeklin. Po eksploziji je bilo v bližnji okolici evakuiranih 76 prebivalcev. Območje je bilo deset dni zaprto, na kraju je bila zaradi velike nevarnosti za življenje in premoženje ljudi ves čas prisotna tudi policija. Že prve dni so kriminalisti opravili podroben ogled kraja eksplozije in pod površjem našli poškodovan del plinske napeljave, ki je bil zavarovan in analiziran. Kot so pojasnili na policiji, materialna škoda v dogodku ni nastala, sanacija napake pa je ocenjena na okoli štirideset tisoč evrov.

Februarja smo poročali, da je energetski inšpektor v kasnejšem nadzoru pri investitorju Domplanu Kranj in izvajalcih del Pirc Gradnje in IMP Promont ugotovil, da v plinovodu, ki uradno še ni bil prevzet, ne bi smelo biti zemeljskega plina. Ukrepov kljub temu ni izrekel, saj je bil s tehničnega vidika plinovod v Britofu zgrajen ustrezno, njegova tesnost pa je bila tudi ustrezno preizkušena. Poškodba plinovoda se je namreč zgodila pri naknadnem posegu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/18

sobota

8/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...