Delež kolesarjev v prometu se v zadnjih letih vztrajno povečuje, s tem pa narašča tudi njihova ogroženost, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Tri četrtine jih krši pravila

Do konca maja bodo policisti z večjo intenzivnostjo izvajali nadzor v cestnem prometu, pozorni pa bodo predvsem na kršitve kolesarjev in na kršitve drugih udeležencev do kolesarjev.

V sredo sta na Polici pri Naklem trčila dva kolesarja zaradi nepravilne strani vožnje povzročiteljice, ki se je tudi lažje poškodovala. V Kamniku pa se je v sredo okoli 23. ure poškodoval kolesar, ki je zapeljal čez robnik na pločnik in padel.

Kranj – Ta mesec se Agencija za varnost prometa (AVP) in policija že tradicionalno posvečata tudi opozarjanju na večjo varnost kolesarjev, ki se še posebej po rahljanju splošne omejitve glede gibanja zaradi epidemije novega koronavirusa znova množično pojavljajo na cestah. Do konca meseca bodo policisti izvajali tudi nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev. AVP vse udeležence v prometu, predvsem pa kolesarje, zato opozarja na dodatno previdnost. Ob tem poudarjajo, da tudi uporaba mobilnega telefona in slušalk vplivata na zaznavanje okolice in prometa, kar stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Delež kolesarjev, ki spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, se v zadnjih letih v prometu vztrajno povečuje, s tem pa narašča tudi njihova ogroženost, pravijo na AVP. Vozniki jih namreč velikokrat spregledajo in tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb. Tudi na policiji opozarjajo, da je v teh dneh pričakovati več kršitev prometnih pravil, kar lahko privede do slabše prometne varnosti.

Policisti bodo do 31. maja z večjo intenzivnostjo izvajali nadzor v cestnem prometu. Pozornost bodo usmerili na kršitve kolesarjev in na kršitve drugih udeležencev do kolesarjev. Poudarek nadzora bo predvsem na najpogostejših kršitvah oziroma vzrokih prometnih nesreč kolesarjev, kot so vožnje kolesarjev v napačno smer, upoštevanje prometne signalizacije (predvsem upoštevanje rdeče luči na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporaba kolesarskih čelad, vožnja po pločnikih, nepravilna in tesna prehitevanja kolesarjev ter neupoštevanje pravil o prednosti. Ker so poškodbe glave ene pogostejših poškodb v prometnih nesrečah, se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje.

Ugotovitve opazovanja kolesarjev, ki so ga pred tremi leti izvedli na AVP, kažejo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa jih napravi približno četrtina. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

V prvem letošnjem kvartalu sicer v Sloveniji beležimo boljše stanje varnosti kolesarjev. Do vključno 23. aprila so bili kolesarji udeleženi v 191 prometnih nesrečah, kar je 22 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. V nesrečah sta letos umrla dva kolesarja, lani v enakem obdobju štirje. Manj je bilo tudi hudo (letos 26, lani 42) in lažje poškodovanih (letos 135, lani 165). Dvainšestdeset odstotkov hudo poškodovanih kolesarjev je uporabljalo zaščitno čelado, pri umrlih kolesarjih jo je en kolesar uporabljal, drugi pa ne. Od skupaj 191 prometnih nesreč so jih kolesarji sami povzročili 123 oziroma 64 odstotkov, pri umrlih dveh kolesarjih pa je bil en povzročitelj nesreče.

Kar 42 odstotkov letošnjih nesreč, ki so jih povzročili kolesarji, se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, pri nesrečah s hudo poškodbo in smrtjo pa je delež še višji, kar 57-odstoten. Največ hudo poškodovanih je bilo kolesarjev v starosti nad 65 let (sedem kolesarjev), sledi starostna skupina od 35 do 44 (šest kolesarjev) ter od 45 do 54 let (šest kolesarjev). Umrla kolesarja sta bila stara 35 in 46 let, oba sta bila moška. Mladoletnih hudo poškodovanih kolesarjev je bilo pet, vsi so bili tudi povzročitelji in so imeli zaščitno čelado. Kar 79 odstotkov hudo poškodovanih in umrlih kolesarjev se je ponesrečilo v naselju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/18

sobota

8/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...