Tudi člani FD Bled so srečali najstarejše prebivalce mesta: opice. / Foto: osebni arhiv (Franci Pogačnik)

Gibraltar, opice in Vrata

Z Ansamblom Saša Avsenika in Folklornim društvom Bled od Savone do Lizbone (4)

Ker sta Pogačnikova na enem od prejšnjih križarjenj Malago že obiskala, sta se tokrat odločila, da se skupaj s člani Folklornega društva Bled udeležita izleta v Gibraltar.

»Cesta nas je vodila mimo ''čebelnjaka'' novih stanovanj na obali in visoko v hrib med Malago in Gibraltarjem,« pripoveduje Franci in smeje pojasni: »Stanovanja uporabljajo zmrznjeni Evropejci in v zimskem času bi tudi meni prišlo kakšno od njih prav.«

Gibraltar leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka s pogledom na afriško celino in je angleška kolonija. Je prekomorsko ozemlje Velike Britanije z istoimenskim glavnim mestom. Turiste oziroma obiskovalce vabi ogled starega dela mesta, mesto ima tudi botanični vrt, zanimiva je seveda zgodovina kolonije. Pravijo, da če obiščeš Gibraltar, moraš tudi na ogled Jame sv. Mihaela. Lahko obiščeš vrh znamenite Gibraltarske skale, od koder se odpira čudovit razgled na špansko obalo in severno Afriko. Tudi folklorniki so se srečali z opicami, ki jih tu res ne manjka. Gibraltar je edini kraj v Evropi, kjer opice živijo na prostosti. Ravno zaradi njih imenujejo skalo kar Opičja skala. Gre za berberske opice ali magote, vendar ne poznajo točno njihovega izvora. Seveda brez legende ne gre, najverjetneje pa so prve prišle z ljudmi iz Maroka. Obstaja še možnost, da gre za potomce berberskih opic, ki so nekoč živele v južni in srednji Evropi. 

Z Gibraltarsko ožino oziroma Gibraltarskimi vrati ima Gibraltar velik strateški pomen. Gre za ozek morski preliv, ki povezuje Atlantski ocean in Sredozemsko morje, Evropo ter Afriko oziroma ločuje Iberski polotok od severne Afrike. Mesto leži na severni strani ožine in tu se Evropa najbolj približa Afriki. Dolg je 58 kilometrov, na najožji točki je širok slabih 14 kilometrov.

Na Gibraltarskem polotoku najdemo tudi letališče, ki je zaradi pomanjkanja prostora zgrajeno kar na morju. Ima precej kratko letališko stezo, čez katero je speljana cesta, tako da cesto pri vsakem vzletanju in pristajanju letal zapirajo. Nekateri ga uvrščajo celo med najnevarnejša letališča na svetu.

Skupina je imela po mestu organiziran prevoz z majhnimi kombiji, ustavljali so se na posameznih točkah. V času, ko so ga obiskali, je bila namreč velika gneča, vendar Franci razloži, da v primerjavi s tistim, kar so opisali potniki, ki so obiskali Malago, znosna.

Zvečer je popotnike na križarki čakal večer v belem. Malo po polnoči so dejansko zapluli skozi Gibraltarska vrata. Kar nekaj je bilo potnikov, ki kljub pozni uri tega niso želeli zamuditi. Na zgornji palubi sta Pogačnikova srečala tudi Saša Avsenika ter njegovo Stašo in skupaj so občudovali luči na obali Evrope in Afrike. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/22

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

 

 
 

 

 
 
 

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !