Nova realnost tudi v zobozdravstvenih ordinacijah ... / Foto: Gorazd Kavčič

V zobnih ambulantah bo pol manj pacientov na dan

V teh dneh se po Sloveniji znova lahko odprejo zobozdravstvene ambulante, na Gorenjskem se bodo predvidoma v prihodnjem tednu. Delo bo popolnoma reorganizirano, sporoča predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije dr. Krunoslav Pavlović. Kateri pacienti bodo imeli prednost pri obravnavi?

Ljubljana, Kranj – V torek, 12. maja, so v Sloveniji med 1147 opravljenimi testi potrdili dve novi okužbi s covidom-19, vendar nobene na Gorenjskem. V uradnem poročilu z 11. maja je popravljeno število za občino Medvode, ker se je naknadno izkazalo, da en oboleli ni tuji državljan, ampak občan Medvod. Tako ima občina Medvode obolelega več, skupaj sedem.

Vrata ordinacij v teh dneh znova odpirajo tudi zobozdravniki. Pri delu v zobozdravstvenih ambulantah so zaposleni in pacienti še posebno izpostavljeni, zato morajo ordinacije upoštevati številne previdnostne ukrepe, ki sta jih pripravila NIJZ in razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo, posvetovalni organ ministrstva za zdravje.

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZBS) in predsednik Odbora za zobozdravstvo pri ZBS dr. Krunoslav Pavlović je na zadnji vladni novinarski konferenci najprej segel nazaj na začetek epidemije covida-19, ko se je zaradi novonastalih razmer zobozdravstveni sistem popolnoma preoblikoval. V Sloveniji so vzpostavili sedem, kasneje devet vstopnih točk za obravnavo samo nujnih zobozdravstvenih težav, v katerih delo so se vključevali tudi nekateri zobozdravniki zasebniki. Na Gorenjskem so za vstopno točko določili Zobno polikliniko Kranj. Triažo pacientov so izvajali izbrani osebni zobozdravniki (posveti po telefonu ...) in na vstopnih točkah. Od vzpostavitve vstopnih točk pa vse do 12. maja so skupaj obravnavali 11.613 nujnih pacientov, je ponazoril Krunoslav Pavlović in dodal, da so obravnavali tudi nekaj pritožb, saj so bila pravila glede nudenja nujne pomoči zelo stroga in ozka. V sklopu vstopnih točk so organizirali tudi nujno specialistično dejavnost, rentgenska diagnostika je bila dostopna na večini točk. Kot je poročal dr. Pavlović, se v nujnih ambulantah ni okužil noben zobozdravstveni delavec, podatkov za paciente pa nima, a lahko zagotovi, da so bili vsi pacienti obravnavani v varnem okolju.

Nove smernice v razmerah covida-19

Ker se epidemiološka slika covida-19 v Sloveniji umirja, so izdali strokovna priporočila za ponovno odprtje zobozdravstvenih ordinacij. Gre za nove smernice v razmerah epidemije in popolno reorganizacijo dela v varnem okolju. »Tako pripravljen protokol omogoča nadzorovano odprtje zobozdravstvenih ambulant. Izvajalci so v teh dneh v pripravah, da zadostijo protokolu in zagotovijo osebno varovalno opremo. Nekateri ambulante odpirajo že ta teden, drugi jih bodo v prihodnjem tednu,« je pojasnil in zagotovil, da bodo zaščitno opremo (za približno mesec dni) dobili tudi koncesionarji.

In kako do zobozdravnika v teh novih okoliščinah? Kot je pojasnil dr. Pavlović, bodo imeli prednost že naročeni pacienti, protetični pacienti (ki so že v delu), pacienti, ki so bili v obravnavi na vstopni točki in trenutno nujni pacienti.

Zobozdravniki bodo vse, ki so bili naročeni in je bil termin prestavljen, o tem obvestili. »Ni vam treba obiskati ordinacije ali klicati,« je dejal Pavlović. Vstop v ordinacije bo omejen le na naročene paciente, ki bodo imeli odgovorjen covid-19 vprašalnik negativen.

Če so pred epidemijo v šestih urah in pol na dan v eni ambulanti obravnavali od 15 do 20 pacientov, jih bodo zdaj v istem času zaradi previdnostnih protokolov samo 7 ali 8.

V Sloveniji je 641 zobozdravnikov zaposlenih v zdravstvenih domovih, 632 je koncesionarjev in 267 zasebnikov, poleg njih so tu še vsi preostali strokovni delavci v v stomatologiji ... Dr. Krunoslav Pavlović je še dejal, da približno 25 odstotkov prebivalcev nima osebnega izbranega zobozdravnika, nekateri med njimi so v obravnavi pri zasebnikih (tudi zaradi preobremenjene javne mreže), zato se mu zdi smiselno, da bi tudi zasebnikom priskrbeli ustrezno zaščitno opremo.

Vlada o nadaljnjem rahljanju ukrepov

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci med drugimi vsebinami pojasnil še, da je NIJZ že pripravil predlog sprememb obveznega razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, ki ga bo v najkrajšem možnem času obravnavala vlada. Morda že v sredo, 13. maja, popoldne, ko bo vlada na seji obravnavala predloge za nadaljnje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za njeno zajezitev. Tako bo morda že danes sprejela tudi končno odločitev o ponovnem odprtju vrtcev in šol, med bolj pričakovanimi je tudi odločitev glede režima na meji ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...