Bolniki s podobno izkušnjo si lažje zaupajo

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je uvedlo nov način svetovanja in pogovora z onkološkimi bolniki. Brezplačni pogovor in svetovanje po telefonu Onkofon izvajajo prostovoljci z izkušnjo raka in strokovnjaki.

Onkofon deluje na telefonski številki 080 23 55, in sicer vsak dan med 9. in 17. uro. Na klice odgovarja več kot dvajset strokovno usposobljenih prostovoljcev z osebno izkušnjo raka in strokovnjakov, ki dobro poznajo in razumejo stiske bolnikov.

V času, ko so osebni stiki zaradi epidemije onemogočeni, je pomembno, da je bolnikom in njihovim svojcem pomoč prostovoljcev in strokovnjakov dostopna tudi po telefonu, zato je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije uvedlo brezplačno telefonsko svetovanje in pogovor za bolnike z rakom. Onkofon deluje na telefonski številki 080 23 55, in sicer vsak dan med 9. in 17. uro.

Zagotovljena anonimnost

Telefonska pomoč je dostopna vsem, anonimnost pa, kot poudarjajo v društvu, klicateljem zagotavlja občutek varnosti in zato lažje spregovorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Prostovoljci jim hkrati posredujejo še druge informacije.

Temelj društva program Pot k okrevanju

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ima več kot tridesetletne izkušnje s pomočjo bolnikom z rakom, ki jo izvajajo prostovoljci z osebno izkušnjo raka v okviru programa Pot k okrevanju, za kar so tudi posebej usposobljeni. Poleg njih so bolnikom na voljo tudi strokovnjaki psihologi in psihoonkologinja.

»Pot k okrevanju je temeljni program našega društva, namenjen bolnikom in njihovim svojcem. Izkušnje individualnih in skupinskih pomoči kažejo, da so močna opora bolnikom z rakom, in zato jim jih želimo še bolj približati z Onkofonom. Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, ki nesebično delijo svoj čas in izkušnje z bolniki ter skupaj z njimi ustvarjajo prijaznejši čas diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije,« je povedala Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Poslanstvo društva je nuditi oporo bolnikom in svojcem, širiti znanje o raku ter ozaveščati bolnike o pomembnosti aktivnega sodelovanja pri zdravljenju in celostni rehabilitaciji s spodbujanjem in njihovim vključevanjem v programe samopomoči. Načelo samopomoči temelji na dejstvu, da si ljudje z enako izkušnjo bolezni in s podobnimi težavami najlaže zaupajo stiske in si nudijo oporo. »Za rakom sem zbolela leta 2013. V poplavi napotkov, ki smo jih bili bolniki deležni z vseh strani, so mi poleg podpore družine in zdravstvenega osebja zelo pomagali pogovori s prijateljico, ki je raka prebolela pred menoj. To me je po končanem zdravljenju opogumilo, da sem se vključila v delo društva, da bi z lastno izkušnjo bolnik bolniku pomagala lajšati stiske in iskati rešitve za premagovanje težav na poti okrevanja,« je izkušnjo delila podpredsednica društva in prostovoljka Breda Brezovar Goljar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...