Staremu Hotelu Zlatorog, ki je že skoraj desetletje opuščen, popolnoma izropan in razpadajoč, se z novim lastnikom vendarle obetajo boljši časi. / Foto: Gorazd Kavčič

Stari Hotel Zlatorog želijo porušiti

Hotel Zlatorog v Ukancu je v tako slabem stanju, da ga želi novi lastnik porušiti in na njegovem mestu zgraditi nov, sodoben hotelski kompleks. V ta namen se začenja postopek spremembe občinskega prostorskega načrta.

Novi kompleks Hotela Zlatorog naj bi imel po prenovi skupaj 192 ležišč, kar je trideset več kot doslej.

Bohinjska Bistrica – Sredi marca so v Bohinju pripravili javno predstavitev in razgrnitev predloga izhodišč za začetek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za Hotel Zlatorog v Ukancu, ki ga je skupaj s še nekaterimi bohinjskimi hoteli lani kupil Damian Merlak, eden najbogatejših Slovencev. Zlatorog je eden od tistih bohinjskih hotelov, ki ga je v sklopu podjetja Alpinum država leta 2002 prodala družini Pačnik, ta pa vanje ni vlagala.

Zlatorog je tako že od leta 2011 opuščen in popolnoma izropan. V starem hotelu je bilo 96 ležišč, v depandansi še dvajset, v Vili Zlatorog pa 46 ležišč.

Po načrtih, ki so jih izdelali v podjetju Šabec Kalan Šabec, naj bi propadajoče stavbe porušili in na njihovem mestu zgradili tri nove sodobne hotelske stavbe: hotel, depandanso in vilo. Načrtovani glavni objekt bo razgibanega tlorisa, sestavljen iz več oblikovno enakih stavb. Stavba bo podkletena, v kleti bodo parkirna mesta in servisni prostori; zunanja parkirna mesta bodo ohranjena le v območju obstoječega parkirišča. V pritličjih posameznih objektov bodo hotelsko preddverje, recepcija, trgovina, restavracija, zdravilišče s fitnesom in zunanji atrij. V štirih etažah nad pritličjem bodo hotelske sobe. Pozicija depandanse naj bi ostala takšna kot doslej, v polkleti namerava investitor urediti kongresno dvorano, enako načrtujejo z Vilo Zlatorog.

Stavbe bodo, kot zagotavljajo projektanti, zasnovane trajnostno in oblikovane na način, da se bodo v največji možni meri zlile s krajinsko podobo Triglavskega narodnega parka. Novi kompleks Hotela Zlatorog naj bi imel po prenovi skupaj 192 ležišč, trideset več kot doslej.

V kompleksu so poleg nastanitvenih in gostinskih kapacitet predvidene tudi dvoranske dejavnosti za športno-rekreacijsko ponudbo za zimsko sezono, ki jih na območju Bohinja primanjkuje. Manjšo večnamensko športno dvorano in bazen, ki bosta obratovala tudi v zimskem času, bodo lahko v okviru razpoložljivih kapacitet poleg gostov iz hotela uporabljali tudi zunanji gostje.

Kot so pojasnili na Občini Bohinj, so v postopku priprave OPPN do konca aprila prejeli vse smernice ključnih nosilcev urejanja prostora. Po opravljeni analizi prejetih smernic bodo pripravili končna izhodišča in predvidoma junija že objavili sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za Hotel Zlatorog.

Damian Merlak oziroma njegovo podjetje Merlak Investicije je sicer skupaj z Zlatorogom odkupil in lani tudi že prenovil Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu, Aparthotel Bohinj v Stari Fužini in Ski hotel Vogel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

delno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/23

ponedeljek

9/22

torek

8/25

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?