Za varnost kolesarjev gre

V mesecu maju bodo policisti izvajali poostren nadzor nad kolesarji. Glavni namen akcije je spodbuditi kolesarje k varnemu kolesarjenju. Kolesarji smo v prometu namreč med najbolj ranljivimi skupinami in pogosto smo za to krivi sami. Po rezultatih analiz preteklih let namreč vsaj trije od štirih kolesarjev med vsako vožnjo naredijo vsaj en prekršek. In katere prekrške največkrat zagrešimo kolesarji?

• Neustrezno prečkanje cestišča. Na prehodu za pešce mora kolesar stopiti s kolesa in prečkati cestišče kot pešec. Kolesar mora pešcu tako kot druga vozila na prehodu za pešce ustaviti.

• Vožnja v rdečo luč semaforja. Tudi če je križišče prazno, moramo počakati na zeleno luč. Pri vožnji z avtom nam je to pravilo povsem jasno, a na kolesu ga tako radi pozabljamo.

• Vožnja po pločniku ali coni za pešce. Pločniki so rezervirani za pešce, zato moramo tudi kolesarji po pločniku hoditi ob kolesu. Kolesarji smo v pešconi dobrodošli, a le tako, da ne ogrožamo pešcev. Kolesar mora v pešconi prilagoditi hitrost na največ pet kilometrov na uro in način vožnje.

• Vožnja pod vplivom alkohola. Mimo so časi, ko smo si dejali: »Danes lahko pijem alkohol, saj sem s kolesom.« Kolesarjenje pod vplivom alkohola je eden izmed pogostejših razlogov za nesreče.

• Telefoniranje med kolesarjenjem. Pa tudi uporaba opreme ali naprav, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja kolesa. Ko sedemo na kolo, se torej poslovimo od telefonov, slušalk in podobnih zadev, s katerimi si krajšamo čas na kolesu.

• Vzporedna vožnja kolesarjev. Kolesarji se lahko vozimo le drug za drugim. Če skupino sestavlja več kot pet kolesarjev, se moramo razdeliti v več manjših skupin. Med skupinami mora biti dovolj prostora, da nas avtomobili lahko prehitevajo.

• Kolesarjenje brez luči. Ponoči in v poltemi moramo uporabljati luči. Kolesar mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste. Sprednji žaromet oddaja belo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti kolesar pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo.

• Vožnja v napačno smer. Po cestnoprometnih predpisih morajo kolesarji voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Pri tem morajo voziti po desni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu glede na dovoljeno smer vožnje. Na dvosmerni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu pa morajo voziti po desni strani steze, poti ali pasu. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, ne več kot en meter od roba vozišča.

Za svojo varnost moramo kolesarji najprej poskrbeti sami. V maju nam policisti pri tem pomagajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 51 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...